Desítky Plzeňanů dostaly sociální byt, pomoc města bude pokračovat

Desítky Plzeňanů dostaly sociální byt, pomoc města bude pokračovat
Životy mnoha lidem už změnil tříletý projekt města Plzně nazvaný Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni.

Více než čtyřem desítkám domácností pomohl začít znovu, dal jim šanci na restart. Krajská metropole jej realizuje od března 2017 s přispěním Evropské unie. Přestože projekt na začátku roku 2020 skončí, Plzeň bude dál v aktivitách a pomoci pokračovat, peníze dá ze svého rozpočtu. Klíčovou podporu ze strany města tvoří poskytnutí sociálního bytu i zajištění pomoci sociálních pracovníků.

„Za každým, koho se dosud podařilo do projektu zapojit, stojí pohnutý osud. Jde o týrané ženy, samoživitelky s dětmi a jen minimem peněz, o muže bez rodiny na ulici, s dluhy, bez práce a přátel. Mnozí z nich se ocitli na samém dně. Osobně proto cítím obrovskou radost z toho, že dostali druhou šanci,“ řekl radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf, pod jehož vedením se projekt podpořený dotací ve výši 13,2 milionu korun realizoval. Projekt cílí na seniory v nouzi, zdravotně postižené, samoživitele, mladé lidi vycházející z dětských domovů a podobně. 

Některé z příběhů město nyní zpracovalo do informační brožury. Nazvalo ji Můj příběh. „Brožura obsahuje deset osudů konkrétních mužů a žen různého věku v různé životní situaci. Chceme tím nejen informovat, že něco takového děláme, ale i vyslat signál k potřebným, že nás mohou oslovit s žádostí o pomoc,“ uvedl primátor města Martin Baxa.

Pomoc města využila například osmačtyřicetiletá žena, jež se s problémy začala potýkat poté, co její nezletilou dceru postihlo závažné autoimunitní onemocnění. Kvůli péči o dívku přišla o práci, z domácnosti odešel i manžel, jenž ženu psychicky týral, avšak finančně přispíval. Rodina začala dlužit za nájem, měla strach o střechu nad hlavou. „My jsme s ní sestavili plán, pomohli jí s žádostí o sociální dávky, připravili splátkový kalendář. Situace rodiny se tak stabilizovala,“ přiblížila jeden z příběhů Karolína Vodičková, vedoucí Oddělení sociální práce a metodiky sociálního bydlení Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně.

Zapojen do projektu byl také sedmdesátiletý muž, jenž se stal obětí svých různých známých, kteří jej finančně zneužívali. „Když jsme s ním začali pracovat, byl zanedbaný, zmatený, zvyklý jen na studenou stravu, neměl oblečení, osobní věci ani doklady. Ve spolupráci s charitou i dalšími subjekty jsme mu zajistili místo ve stacionáři, jeho zdravotní i psychický stav se tam stabilizoval, žije v něm spokojený život. V rámci projektu mu sociální pracovník poskytl přímou podporu ve výši 103 hodin,“ uvedla Karolína Vodičková.

Klientkou města se stala také třiačtyřicetiletá žena, kterou opustil partner – cizinec, nechal ji s obrovskou hypotékou a dětmi vevěku 9 a 7 let. „Žena si nechtěla připustit, že sama vše nezvlád­ne, střídala několik zaměstnání, pečovala o děti. Nako­nec ji zradilo zdraví, vysoké splátky nemohla dál platit. Skončila v exekuci, ona i děti musely z domu. Pobývaly v chatkách, zahradních domcích. Protože nebylo mož­né získat od bývalého muže souhlas k prodeji domu, trvalo dlouho, než se jej povedlo prodat a část dluhu uplatit. Zbytek dluhu splácí díky insolvenci. Protože se její vážný zdravotní stav nelepšil, byl jí přiznán invalidní důchod,“ přiblížila Karolína Vodičková. O pomoc města si žena řekla až ve chvíli, kdy už nevěděla, kudy kam, byla zcela vyčerpaná. Město Plzeň rodině poskytlo byt 1+1. Žena získala novou práci, největším úspěchem však bylo velmi výrazné zlepšení zdravotního stavu jednoho z dětí, které má autoimunitní onemocnění a nevhodné bydlení jeho stav ovlivňovalo. „Tato naše klientka se rozhodla, že chce v budoucnu pomáhat ženám, které se dostaly do stejné situace jako ona,“ doplnila Karolína Vodičková. Když se žena loučila se sociálními pracovníky, poděkovala a řekla: „Vždy si vzpomeňte, že jste zachránili tři lidské životy.“

Cílem projektu Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni je zajistit nesegregované bydlení pro osoby z cílových skupin na území Plzně, vytvořit funkční systém sociálního bydlení a metodiku sociální práce s klienty. V rámci projektu se město mimo jiné zavázalo poskytnout minimálně 35 bytů pro sociální účely. Ty jsou k dispozici například v nově zrekonstruovaných bytových domech v Plachého, tři sociální byty se nachází v nově vystavěném komunitním domě U Jam 23, ostatní byty se nachází v městských domech tak, aby nedocházelo k segregaci. Součástí projektuje i zřízení krizového bytu v Plachého ulici pro přechodné ubytování klientů, kteří se ocitli v krizové životní situaci jako například oběti domácího násilí, živelná pohroma apod.

Veškeré výstupy k projektu jsou k dispozici na https://socialnisluzby.plzen.eu/zajistime-poradime/socialni-bydleni/prubeh-projektu/.



Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!