Den pro zdraví našich nejmenších v Havlíčkově Brodě podesáté

Den pro zdraví našich nejmenších v Havlíčkově Brodě podesáté
V úterý 20. září se uskutečnil v prostorách Mateřského centra Zvoneček v Havlíčkově Brodě podesáté Den pro zdraví našich nejmenších. Akce se tradičně koná ve spolupráci s dětským a gynekologicko-porodnickým oddělením Nemocnice Havlíčkův Brod. Na účastníky čekaly přednášky, pohádky, výstava fotografií, prezentace firem podporujících zdravý životní styl a odborný seminář pro zdravotníky.

„Den pro zdraví našich nejmenších se koná v rámci celorepublikové kampaně Akce Řetěz k Světovému týdnu kojení. Jsme rádi, že letos můžeme účastníky přivítat již podesáté,“ sdělila Anna Doleželová, koordinátorka MC Zvoneček působícího pod Oblastní charitou Havlíčkův Brod. Návštěvníci si mohli prohlédnout výstavu fotografií na téma zdravý životní styl ve Zvonečku. „Kojení je začátek zdravého životního stylu,“ uvedla Magdalena Chvílová Weberová, primářka dětského oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod. Podotkla, že není jedno, jak děti startují do života. Vzhledem ke zmíněnému 10. ročníku předala Anně Doleželové a jejímu týmu symbolicky deset hrnkových květin jako poděkování za jejich práci. 

Jubilejní ročník Dne pro zdraví našich nejmenších navštívil starosta i Města Havlíčkův Brod Jan Tecl a místostarosta Čeněk Jůzl. Pro oba je akce srdeční záležitostí a popřáli jí i organizátorkám hodně úspěchů do dalších let. 

Mateřské centrum Zvoneček předalo dětskému oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod  proutěný koš plný hraček, který od nich s díky převzala vrchní sestra Jana Niederlová: „Maminkám se zde líbí a já vám děkuji za maminky i děti“.  Zahájení zakončila ukázka orientálních tanců v podání lektorky Hanky Langpaulové a maminky Mariany.

Poté začal dopolední blok přednášek o dětské psychice, vývoji dětské nohy, poruchách výživy a důležitosti výživy již od početí. Děti s maminkami se pobavily u pohádky o Pejskovi a kočičce v podání členů Adivadla. Všichni mohli ochutnat zdravé nápoje připravené z čerstvého ovoce a zeleniny během pár okamžiků studentkami z Obchodní akademie a Hotelové školy v Havlíčkově Brodě. Ty se postaraly i o výborný luštěninový salát, mini tousty s tvarohovou pomazánkou s koprem či rajčatovo-mozzarelové jednohubky. Zdravé občerstvení s nabídkou nových receptů ze zdravých surovin připravila i Dagmar Stejskalová z Dej si Bio.

„Chtěla bych poděkovat Městu Havlíčkův Brod, Agendě 21, Kraji Vysočina, Všeobecné zdravotní pojišťovně, Nemocnici Havlíčkův Brod a firmě Hartmann Rico, bez jejichž podpory bychom se zde nemohli podesáté sejít,“ sdělila Anna Doleželová. Celá akce byla završena tradičním odpoledním odborným seminářem pro stovku zdravotníků. 

Zdravé vaření pro celou rodinu a pro každý věk spolu s muzikorelaxací s tibetskými mísami za doprovodu alikvótního zpěvu tvořily závěr Dne pro zdraví našich nejmenších pro laickou veřejnost.

Poznámka redakce: pokud vás baví sport, zdravý životní styl a hledáte další zajímavé články o zdraví, doporučujeme vám navštívit online magazín www.zdravetrendy.cz.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!