Co zvážit při výběru vhodné trekové obuvi pro otce a syna?

Co zvážit při výběru vhodné trekové obuvi pro otce a syna?
Výlety pro krásách naší krajiny patří mezi oblíbené rodinné aktivity. Postačí vám svačina, cíl cesty a také kvalitní turistická obuv. Jakou vybrat v případě, že se vydáváte na túru se svými dětmi?

Bot existuje nespočet druhů a každý z nich je vhodný pro různou aktivitu. Běžecké boty budou mít jiné vlastnosti než boty na túry a obráceně. Proto se zaměřte na činnosti, pro které boty vlastně potřebujete a od toho si můžete lépe specifikovat druh, použitý materiál, sílu podrážky i provedení.

Začněte tím, kam boty plánujete nosit. Může se jednat o každodenní nošení či procházky, dynamičtější aktivity v přírodě, náročnější turistiku v podhorských oblastech, ferraty, nebo náročnější vysokohorské túry či horskou turistika se zátěží. Od toho se odvíjí i nároky, které byste na boty měli mít, zejména co se týče kvality a použitých materiálů.

Vybírejte s ohledem na náročnost terénu i sezónu

Pánská outdoorová obuv je ideální pro více i méně náročné turistické výlety. Záleží ale také na terénu i ročním období. Podle toho si zvolíte vysoké či nízké boty i povrchovou úpravu. Pro lehčí výšlapy vám postačí pevnější sportovní obuv. Náročnější terény už ale vyžadují vysoké kotníkové pohorky s tužší podrážkou. Během léta vám zase pro lehčí výšlapy mohou stačit trekové sandály –? tady je ale potřeba určitá obezřetnost a hlavně vytrénované kotníky. 

TIP: Kvalitní trekovou obuv nepořizujte jen sobě. Vydáte-li se na výlet třeba se svým synem, pořiďte mu kvalitní dětskou outdoorovou obuv, která bude menší verzí té vaší. Pak už stačí jen tatranky na cestu a vzhůru za dobrodružstvím. Velký výběr dětské trekové obuvi najdete tady: https://www.eobuv.cz/detske/chlapec/kotnikove-a-jine/outdoorova-obuv.html.

Vyberte správnou velikost bot

Vybrat si správnou velikost je nejen pro trekové boty klíčové. Myslete na to, že boty je lepší zkoušet ve druhé polovině dne, kdy jsou nohy zpravidla prokrvenější a větší. Každá značka také může mít číslování mírně odlišné. Pokud si boty nemůžete zkusit, pak na vybraném e-shopu vždy hledejte specifikaci velikostí a nohu si pro jistotu také změřte. Buďte obezřetní i u bot s užší špičkou, které mohou poskytnout pro vaši nohu méně prostoru. Zároveň si ke zkoušení přibalte i ponožky, které plánujete na túry nosit: Díky tomu vyberete příhodnější velikost, jelikož budete mít ty stejné podmínky jako na výletech.

Nepromokavé, ale prodyšné 

I v případě bedlivého sledování počasí vás nějaký deštník může zaskočit. Vaše obuv by vás měla podržet i v takových chvílích. Musí být ale voděodolná. To souvisí s materiálem, ze kterého je bota vyrobena. Nejnovější technologie už přináší inovativní nepromokavé a zároveň prodyšné materiály, ve kterých bude vaše noha dýchat. Stejně tak bude ale v suchu. 

Turistické boty se nejčastěji vyrábí z kůže, syntetiky nebo kombinace těchto materiálů. Mezi novější syntetické materiály patří prodyšné a zároveň nepromokavé membrány, např. goretex, sympatex a další). 

Jak poznat ideální obuv?

  • Je pohodlná. Základní pravidlo, který je subjektivní pro každého. Vždycky si boty zkuste sami prošlápnout, projít se v nich. 

  • Je přiléhavá, ale ne příliš těsná. Ujistěte se, že jsou vaše boty dostatečně široké a dlouhé, aby se přizpůsobily vašemu chodidlu, a zároveň vám v nich noha nelítala. 

  • Tlumí nohu. Podrážka by měla být dostatečně silná, aby zajistila tlumení při chůzi či běhu. 

  • Podpírá chodidlo. Bota by měla pomáhat vyrovnání chodidla při dotyku se zemí. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!