Cheb, Praha: Město se představilo v metropoli (TV Západ)

Cheb, Praha: Město se představilo v metropoli (TV Západ)
Kvůli covidu o rok odložená akce na podporu zviditelnění města Chebu v metropoli se uskutečnila ve středu 13. října v Konferenčním centru City na Pankráci. Vedení města chtělo příchozím představit současnou podobu Chebu včetně možností pro podnikání i bydlení.

Návštěvníci akce, na kterou byl vstup zdarma, se museli prokázat potvrzením o očkování, platným testem nebo potvrzením o prodělání covidu. Tři hodiny trvající program zahájilo vystoupení chebské hudební skupiny. 

Večerem provázela moderátorka a herečka Vladimíra Vítová. Ta pozvala k úvodnímu projevu starostu Chebu Antonína Jalovce. Ten krátce přiblížil historii města, aby poté hlavní část příspěvku věnoval současnosti a příležitostem. 

Další kulturní část vyplnili herci Západočeského divadla v Chebu pod vedením uměleckého šéfa Zdeňka Bartoše. 

Poté vystoupil předseda představenstva Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje Tomáš Linda. Ve svém příspěvku popsal nejen práci komory, ale také širší podnikatelské možnosti nejzápadnějšího regionu. 

Součástí večera byla také beseda s dotazy návštěvníků. V předsálí byly k dispozici prezentační materiály města, ale také výstava první ze série chebských zlatých mincí, které vydala Česká národní banka. K ochutnání bylo také chebské pivo Skaut. Na hodnocení akce i programu jsme se optali účastníků setkání. 

"Tak musím říci, že za deset minut šest, kdy nás zde bylo jenom pár, tak jsem byl trošku rozladěný. Čekal jsem, že možná by mohlo přijít ještě o něco více lidí. Ale v průběhu večera, musím říci, že se mi postupně nálada zlepšovala, protože lidé o Cheb měli opravdu zájem. Navázali jsme zde několik kontaktů, které jsou velmi slibné i z hlediska budoucí možné spolupráce Chebu jak s jinými městskými částmi, tak i z hlediska investic. Takže, původně to byl takový výstřel do tmy, ale myslím si, že se zúročil a možná s nějakými úpravami určitě tuto akci časem zopakujeme," slíbil starosta Chebu Antonín Jalovec.

A dodal i osobní překvapení z večera. 

"Překvapilo mě, kolik zde bylo mladých lidí. Přišlo poměrně hodně studentů, kteří jsou na vysokých školách a kteří k tomu Chebu cítí stále vazbu. Ale zároveň mě tady překvapil i místostarosta městské části Praha 9, který nabídl přímo ryze konkrétní formy spolupráce. Bavil jsem se s ním opravdu o tom, že bychom jak z hlediska kultury, tak i možných investic, na to velmi rychle navázali. Osobní kontakt ničím nenahradíte, ať budete dělat videokonference, nějaké propagační akce, ten přímý kontakt, ta vazba je nezastupitelná," uvedl Jalovec.

Další z návštěvníků má k městu vztah, protože v Chebu vyrůstal. A nedávno navštívil divadlo u příležitosti oslav jeho 60. výročí založení.  

"Spousta lidí Chebem prošla. Byl jsem na té slávě v divadle, díky mé matce. Spousta zajímavých lidí tam posílalo zdravice. Mají Cheb v srdci. Mám tady kamaráda – Pavla Vandase, bývalého fotbalového reprezentanta. Stejně tak lidé, co prošli Chebem, vždy Jaroslav Šilhavý – trenér fotbalové reprezentace, na Cheb nedám dopustit. Myslím si, že tito lidé by mohli Chebu nějakým způsobem pomoci. Nejsem to jen já. Já nejsem nijak významný. Ale i z toho, co jsem já, můžeme pomoci Chebu prezentací na některých našich kulturních akcí třeba. To je takový nápad. Nebo některými kontakty a trošku Cheb dostat do podvědomí, jak to říkal zde pan starosta Jalovec, že to není konec světa, nejsou to ta 90. léta. Zase řeknu příklad. Moje maminka od té doby, co tam byla na nějaké svatbě v roce 1991, v Chebu nebyla. A úplně valila oči, jak se to změnilo. Takže, aby lidé poznali, že se tam žije dobře a že je to krásné město," popsal Adam Vážanský, místostarosta Prahy 9.

"Já bych si přála spíše něco komornějšího než takto v oficiálním kongresovém centru. A něco více zaměřeného na mladé lidi. Mě to přišlo takové, že kdybych já osobně se třeba nyní rozhodovala, jestli se vrátit do Chebu nebo ne, tak tato akce nebyla úplně pro mě, jakožto cílovou skupinu. Já bych si představovala nějaké posezení třeba v kavárně s nějakým větším promítacím sálem, ale něco komornějšího, méně oficiálního a více zaměřené na mladé lidi – jaké tam mají lidi pod třicet let možnosti, jak se tam třeba uplatnit, protože to si osobně já se svým zaměřením na mezinárodní vztahy, momentálně nedokáži představit, že bych našla uplatnění v Chebu. Možná tam ale nějaké je, jenom o tom nevím," komentovala akci Monika Le.

"Během prezentací zazněla spousta důležitých informací. Především se hodně hovořilo o rozvoji Chebska jako takového. Myslím si, že to je ten správný postup, jak Cheb zpropagovat v rámci celé České republiky," zhodnotil Miloš Vrána. 

"Jezdili jsme tam často v roce 1995, 1996, 1997 za prací. Pak jsme tam dlouho nebyli. Teď jsme tam byli po delší době. A Cheb se hodně změnil. Je krásný. Je to nádherné město. Pěkný. Je vidět, že má dobré vedení a že to k něčemu spěje. Fakt hezký," vzpomněla paní Ivana.

Zároveň v diskusi položila otázku.

"Já jsem se ptala, jestli je tady nějaká vize či zda se uvažuje o tom, že by se do Chebu přestěhoval nějaký centrální úřad. Z odpovědi jsem pochopila, že by rádi, ale nebyla tam odpověď, jestli se tedy o tom uvažuje a zda se pro to něco dělá. Tak uvidíme," popsala Ivana. 

"Každá taková akce, která popularizuje náš region, město Cheb, jako jedno z nejvýznamnějších měst našeho regionu, dává smysl. My jsme za Krajskou hospodářskou komoru moc rádi, že jsme se mohli zúčastnit tohoto večera a mohli jsme přiblížit podnikatelské příležitosti, který náš region aktuálně nabízí," řekl o akci Tomáš Linda. 

Další z návštěvnic přišla díky tipu rodinného příslušníka.

"Bydlí v Chebu a poslal mi pozvánku na tuto akci. Jsem moc ráda, protože do Chebu jezdíme často, neboť tam máme dceru a její tři děti s manželem. Takže vše, co se děje kolem Chebu, sledujeme. Jsme s tím hrozně spokojení až nadšení," okomentovala večer paní Branžovská.

"Je vidět, že zájem o Cheb je veliký. Věřím tomu, že se naváží další kontakty, spolupráce. Za mě jednoznačně nadšení. Jsem rád, že tato akce proběhla," dodal místostarosta Jiří Černý. 

Celou akci mohli zhlédnout díky vícekamerovému online streamu i další desítky zájemců. Odkaz na záznam najdete v textové části reportáže. 

Odkaz: https://fb.watch/8PqvWdWjb7/

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!