Cheb: Opravy amerického mostu mají začít na jaře příštího roku (TV Západ)

Cheb: Opravy amerického mostu mají začít na jaře příštího roku (TV Západ)
Území okolo Kulturního centra Svoboda v Chebu se dočká dlouho plánovaných úprav za desítky milionů korun.

V příštím roce na jaře se zahájí rekonstrukcí amerického mostu a části Pobřežní ulice, na které by měla navázat stavba okružní křižovatky, vybudování propojky na Vodní ulici a další rekonstrukce komunikací a vznik parkovacích míst v této lokalitě. 

„V současné době máme připravenou projektovou dokumentaci, vydané stavební povolení a dokončují se práce na dokumentaci pro provedení stavby a rozpočtu, na základě kterého bude vypsáno otevřené výběrové řízení. Počítáme, že zhotovitele bychom mohli mít vybraného do konce října s tím, že bude mít prostor přes celé zimní období na zpracování realizační dokumentace opravy mostu. Chtěli bychom zahájit opravu mostu v jarních měsících příštího roku, nejlépe hned v březnu s tím, že odhad prací je 4 až 5 měsíců. Akorát s budoucím zhotovitelem ještě budeme řešit typ uzavírky, jestli bude most uzavřen zcela pro automobilovou dopravu nebo částečně omezený,“ vysvětlila vedoucí investičního odboru Marcela Nečekalová. 

Zásadní rekonstrukce nahradí zvažovanou možnost výstavby mostu nového. Přesto budou opravy náročné nejen na finance, ale i z hlediska technologie a logistiky. 

„Součástí opravy je kompletní výměna mostovky, vozovky a asfaltové konstrukce. Budou se rekonstruovat kompletně chodníky, zábradlí, most dostane nová ložiska a nové mostní uzávěry a upraví se pobřežní zdi pro zjednodušení přístupu pro údržbu. Nejsložitější fází bude asi odstranění stávajícího nátěru a nová kompletní protikorozní ochrana. Protože zde budeme muset vymyslet systém nebo budoucí zhotovitel bude muset vymyslet systém, jak z řeky bude most natírat. Za dodržení podmínek, které nám stanovilo Povodí Ohře,“ naznačila složitost chystané zakázky vedoucí. 

„Po rekonstrukci amerického mostu bude navazovat výstavba okružní křižovatky a následně rekonstrukce přilehlých ulic a spojení ulice Havlíčkova-Vodní. Kdy v minulém období byl vykoupen pozemek právě pro výstavbu této propojovací ulice, avšak ta zčásti prochází přes stávající parkoviště a aby nebyl omezen provoz kulturního centra Svoboda, je v plánu výstavba parkoviště, potažmo parkovacího domu v ulici Havlíčkově,“ přiblížil místostarosta Chebu Pavel Pagáč. 

V případě schválení financí má v příštím roce dojít k rekonstrukci samotného mostu a části Pobřežní ulice. V dalším období by měly následovat opravy Kamenné. Navázat mají pak investice do Smetanovy a náměstí Baltazara Neumanna. 

„Byl stanoven přibližný harmonogram, ulice na sebe dost navazují a jsme omezení i dopravním prostorem nebo stávající automobilovou dopravou. Nejbližší rok zahájení realizace nebo stavby kruhového objezdu u Kulturního centra Svoboda počítáme v roce 2025,“ dodala Nečekalová. 

Finanční výhled počítá v případě amerického mostu minimálně s 10 miliony korun. Propojení na Vodní, včetně kruhové křižovatky má rozpočet okolo 23 milionů na roky 2025 – 2026, ulice Kamenná pak na stejný časový úsek kalkuluje s dvakrát deseti miliony. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!