Cheb: Nedostatek učitelů chce město řešit nabídkou ubytování (TV Západ)

Cheb: Nedostatek učitelů chce město řešit nabídkou ubytování (TV Západ)
Tak jako většina měst v republice se i město Cheb potýká s nedostatkem učitelů na základních i středních školách. Jedním z kroků řešení situace vidí chebští v nabídce bytů pro pedagogy. Do pěti let totiž hrozí krizová situace.

„Okolo 18 pedagogických pracovníků na všech základních školách ve městě Chebu už je v důchodovém věku. Což není moc příznivé. Důchodci mohou každým dnem odejít tak, jak to známe z Vratných lahví. Do roku 2023 nám zase tento důchodový věk dosáhne dalších 17 učitelů. Tzn., že přibližně 35 pedagogických pracovníků v horizontu čtyř, pěti let by mohlo nebo mělo odejít do důchodu, což je obrovské množství. Jestliže počítám 35 učitelů na základních školách, tak to je jedna základní škola střední velikosti, která má okolo 350 žáků,“ uvedl starosta Chebu Zdeněk Hrkal.

Jako problém vidí vedení Chebu v situaci ve vzdělávacím systému, který nemá návazné magisterské studium.

„Obrovský problém je na pedagogických fakultách, které nevzdělávají dostatečné množství kvalifikovaných pedagogických pracovníků. Některé studijní obory nemají navazující magisterské vzdělávání, což je přímo v rozporu se zákonem o pedagogických pracovnících. Město na to může reagovat jedině tak, jak reaguje stále a o čem hovořím, tzn., že pedagogickým pracovníkům, kteří přijdou do Chebu, nabízíme byty. V současné době jsme schopni uspokojit během několika dní 8 pedagogických pracovníků nebo osm rodin s pedagogickými pracovníky, kteří by mohli získat okamžitě bydlení ve městě Cheb. To si myslím, že je obrovský bonus, protože je to více než nějaký náborový příspěvek. Je to trvalá hodnota, ne dočasná hodnota několika desítek tisíc,“ dodal starosta.

Aktuálně jsou na 3. a 4. základních škole po čtyrech učitelích v důchodovém věku, 3 učí na Skalce a po dvou mají 2., 5. a 6. základní škola a jeden je na Kostelním náměstí. Na prvním stupni je to 9 učitelů, na druhém pak například 8 češtinářů a 6 vychovatelek školní družiny. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!