Cheb: Město nabízí ubytování rodinám ukrajinských obyvatel (TV Západ)

Cheb: Město nabízí ubytování rodinám ukrajinských obyvatel (TV Západ)
I chebská radnice odsoudila útoky Ruska vůči Ukrajině a vyjádřila plnou podporu ukrajinskému lidu v boji proti agresorovi. Zároveň chce pomoci ukrajinským obyvatelům města s ubytováním jejich rodinných příslušníků.

"Stejně vás všechny, tak i nás znepokojuje situace, která se děje na Ukrajině. Včerejší zasedání Rady začalo jednáním právě o této situaci a o možné pomoci ze strany města, kterou bychom mohli poskytnout případně těm, kteří by tu pomoc potřebovali, a to jsou hlavně lidé, kteří utíkají před válkou. Od včerejška se touto situací zabýváme a hledáme možnosti. Měli jsme kolem toho řadu jednání a výsledkem je, že jsme se rozhodli, že prvně oslovíme především ty, kteří mají s Chebem něco společného, tzn. že tady pracují, dlouhodobě tady pobývají a ti pravděpodobně budou potřebovat ubytování a ubytovací kapacity pro jejich příbuzné a známé. Takže jsme se rozhodli a po jednání se Správou majetku a s ředitelem Správy sportovišť, že vyčleníme a dáme k dispozici na 30 míst v Modrém věžáku a máme také k dispozici zhruba 15 bytů. Je pravděpodobné, že ta migrační vlna teprve přijde, velká migrační vlna. My chceme oslovit do příštího týdne a získat informace o těch lidech, kteří jsou s Chebem nějak spojeni a jsou původem z Ukrajiny. Prosím a vyzývám tyto lidi, pokud budou mít zájem, aby oslovili přímo mě. Dole na liště uvidíte kontakty na mě (e-mail: cernyj@cheb.cz, telefon 777 271 169) a my se postaráme o to, abychom vám pomohli. Rovněž jsme ve spojení s Karlovarským krajem. Jsme toho názoru, že v případě, že nastane ta velká migrační vlna, tzn. že přijdou desítky tisíc lidí, kteří prchají před válkou, přijdou k nám do republiky, tak jsme toho názoru, že tito lidé by měli být nějakým způsobem evidováni přes státní orgány, přes Kraj a potažmo do těch jednotlivých obcí, které budou mít případně kapacity k tomu, aby pomohly těmto lidem," komentoval situaci a postoj města Chebu jeho místostarosta Jiří Černý.

Rada města dále doporučila Zastupitelstvu města Chebu na nejbližším zasedání vypovědět partnerskou smlouvu mezi městy Cheb a ruským Nižním Tagilem. Na příštím zasedání Rady města, které se koná ve čtvrtek 10. března se bude také projednávat výše finanční pomoci Ukrajině přímo z městského rozpočtu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!