Cheb: Město chce do konce roku vyhlášku k hazardu (TV Západ)

Cheb: Město chce do konce roku vyhlášku k hazardu (TV Západ)
Hned na svém ustavujícím zasedání schválilo nové vedení města Cheb popis pravidel pro budoucí provoz hazardu. Reaguje tak na situaci, kdy nově platnou vyhláškou je umožněno některým provozovatelům prodloužit licence.

„My jsme deklarovali a občané nás o to mnohokrát požádali, abychom současný stav, kdy může dojít k prodloužení provozu kasin v centru města, co nejdříve ukončili. Právě proto jsme už na ustavujícím zastupitelstvu přijali deklaraci pravidel pro tvorbu nové vyhlášky, kde jsme znovu zdůraznili, že naším výsledným cílem je přemístit veškerý hazard pouze na Svatý Kříž a činnost kasin v centru města ukončit. Předpokládáme, že na Zastupitelstvo, které se bude konat 6. prosince, předložíme nový návrh vyhlášky, jejíž znění bude velmi podobné návrhu, který byl přijat za mého předchozího starostování v září roku 2017, a tudíž tam znovu jednoznačně povolíme hazard pouze na Svatém Kříži,“ popsal starosta města Chebu Antonín Jalovec.

Zatím platí vyhláška schválená na posledním zasedání původního zastupitelstva. Město také odpovědělo na dotazy Úřadu pro hospodářskou soutěž. Sankcí a sporů se město neobává.

„Stížnosti a žaloby jsou možné kdykoliv a na cokoliv. Tomu se asi nevyhneme. Nicméně, já jednoznačně konstatuji, že i podle právního rozboru současně platná vyhláška, která byla přijata v září, je závadná a je napadnutelná mnohem snáz než vyhláška, kterou budeme schvalovat a která je v podobném znění jako vyhláška, která byla přijata před rokem a čtvrt,“ uvedl Jalovec.

Město Cheb inkasuje ročně okolo 30 milionů z provozu automatů a kasin.

„Kupodivu, i když v posledních letech zařízení, kde se hazard provozuje, klesá a postupně byly uzavřeny všechny herny v centru města, tak příjmy z hazardu naopak doposud rostly. Asi lze předpokládat, že v blízké budoucnosti bude docházet k poklesu příjmů, ale tam předpokládám pokles řádově v jednotkách milionů korun, což pro městský rozpočet, zdaleka se dá vykompenzovat poklesem výskytu sociálně patologických jevů,“ dodal starosta Jalovec.

Před sedmi lety fungovalo v Chebu téměř osm desítek heren. Od ledna 2012 mohou mít provozovny, ve kterých jsou výherní přístroje umístěny, otevřeno s výjimkou Svatého Kříže pouze od 9 do 17 hodin. Ministerstvem financí dříve vydané licence pro provozování kasin a automatů mají doběhnout v příštím roce. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!