Budou si mladé rodiny moci dovolit vlastní bydlení?

Budou si mladé rodiny moci dovolit vlastní bydlení?
Ceny bytů stále rostou a dostávají se již na hodnoty, které jsou mimo možnosti stále větší části populace. K tomu rostoucí ceny energií a růst úrokových sazeb. Hrozí mladým rodinám, že budou žít trvale v nájmu?

Porostou ceny bytů i v roce 2022?

Růst cen nemovitostí v České republice má mnoho důvodů. Tím hlavním však je, že poptávka po nemovitostech převyšuje nabídku. Jinými slovy, na trhu je méně prodávajících než kupujících.

Dlouhodobým řešením tohoto problému je urychlení výstavby nových bytů, která je i přes růst v posledních letech stále nedostatečná. Z toho vyplývá, že ceny pravděpodobně stále porostou.

Dalším faktorem je ale i cena samotné nemovitosti či výše úrokových sazeb. Ceny nemovitostí se za posledních 5 let téměř zdvojnásobily, úrokové sazby v posledních měsících prudce rostou. Tyto ukazatele tedy hovoří spíše pro to, že se růst cen zastaví.

V každém případě nelze očekávat, že by ceny nemovitostí začaly klesat. V době vysoké inflace, růstu cen stavebního materiálu a vysoké poptávky se v nejlepším případě dočkáme stagnace cenové hladiny.

Porostou ceny energií v roce 2022?

Minimálně v zemích EU je velice pravděpodobné, že ceny energií stále porostou. Není to jen kvůli ekologickým regulacím, přestože na této skutečnosti mají svůj podíl. Trh s energiemi je rozkolísaný po celém světě a zdá se, že rok 2022 ještě zklidnění nepřinese. Pokud máte problém kvůli rostoucím cenám energií vyjít s výplatou, online půjčka vám může pomoci při krátkodobém nedostatku peněz.

Rostoucí ceny energií se každopádně promítnou jak v případě bydlení v osobním vlastnictví, tak v případně bydlení nájemního a na to, zda si mohou mladé rodiny vlastní byt dovolit, nemá tato skutečnost téměř žádný vliv.

Jak to bude se mzdami a inflací?

V době ekonomické nejistoty je nepravděpodobné, že by mzdy rostly více než inflace. Rodiny tedy v průměru nebudou reálně bohatnout. Najdou se ale samozřejmě perspektivní obory, kde mzdy porostou nadprůměrně. Bude se jednat zejména o obory, které byly nepřímo podpořeny pandemií COVIDu, tedy zpravidla rozvážkové služby, internetové obchody, vývoj software a další související povolání.

Bude si tedy průměrná mladá rodina moci dovolit vlastní bydlení?

Manželé s průměrnými stabilními příjmy ze zaměstnání by stále neměli mít problém získat hypoteční úvěr na byt o rozloze kolem 80 metrů čtverečních, pokud se spokojí s bytem na okraji většího města, nebo ve městě menším. Zcela nedostupným se již bohužel stalo bydlení v centru města, dvojnásob tato skutečnost platí v Praze.

Zda tento trend bude pokračovat, ukážou následující měsíce a roky.

Foto: www.pexels.com/photo/pizza-man-couple-love-7647411/

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!