Blíží se podzimní sbírka potravin

Blíží se podzimní sbírka potravin
Moravskoslezský kraj má hotovo, korporát sesbíral skoro 19 tun jídla pro potřebné.

Na sobotu 11. 11. je naplánovaná celorepubliková Sbírka potravin, pořádají ji krajské potravinové banky spolu s Českou federací potravinových bank. Moravskoslezský kraj a jeho příspěvkové organizace se do sbírky zapojily s předstihem. Krajská potravinová sbírka už vynesla téměř 19 tun potravin.

„Ve druhé polovině října jsme vyzvali zaměstnance hejtmanství a krajských příspěvkovek, aby pomohli zaplnit Potravinovou banku v Ostravě, která je hlavním partnerem Krajské potravinové sbírky. Na chodbách úřadu jsme pak celý týden potkávali kolegy s plnými taškami a krabicemi, které nesli na naše sběrné místo. Zaměstnanci úřadu dali dohromady 679 kilogramů jídla, což je oproti loňsku o více než 160 kilo více. Mám radost a všem, kteří nejsou lhostejní vůči potřebným, děkuji,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a upozornil, že podle České federace potravinových bank se pod hranicí chudoby ocitl už každý sedmý občan České republiky.

Krajská potravinová sbírka se letos konala už potřinácté. Kromě krajských úředníků přispěli i zaměstnanci 111 příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje.

„Potraviny pro lidi v nouzi, jako jsou matky samoživitelky, senioři, handicapovaní nebo lidé bez domova sbírali zaměstnanci našich sociálních zařízení, nemocnic, hojně se také zapojily krajské střední školy. Jsem rád, že přispívali i středoškoláci, je dobře když se do někdy lehkovážnějšího světa dospívajících podaří dostat i solidaritu s lidmi v nouzi. Naše organizace daly dohromady 18,1 tuny potravin, velmi si toho cením,“ řekl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza s tím, že konečné číslo ještě vzroste, u tří příspěvkových organizací ještě neproběhl odvoz a vážení.
„Velice si vážíme toho, že nejste lhostejní k lidem v těžkých životních situacích různého druhu a že i díky Vaší pomoci můžeme realizovat poslání potravinové banky – pomáhat s odstraňováním chudoby a hladu, pomáhat lidem v nouzi, ale také podporovat solidaritu ve společnosti. Výtěžek potravinové sbírky ve Vaší organizaci bude předán přímo lidem, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci, kdy předání bude prostřednictvím charitativní organizace, která je řádným členem Potravinové banky v Ostravě,“ poděkovala Moravskoslezskému kraji ředitelka Potravinové banky v Ostravě Sabina Keprdová.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!