Berounka přilákala zájemce o ptactvo. Ti ví, že jaro je za dveřmi

Berounka přilákala zájemce o ptactvo. Ti ví, že jaro je za dveřmi
Více než sedmdesát ochránců přírody a dalších zájemců z nejrůznějších koutů Česka o pozorování zimujícího ptactva se vydalo o víkendu na tradiční vycházku k řece Berounce.

S železnou pravidelností se rokycanští ochránci přírody vydávají na tuto lokalitu, aby se zde kochali přítomností řady ptačích skvostů. Bohužel díky krásnému slunečnému počasí, které panovalo, to bylo s přítomností i aktivitou opeřenců slabší než v jiných letech. "Přesto akce patřila k těm výjimečným. Nejen počasím, přítomností nejrůznějších lidí i ze vzdálených míst republiky, ale i pozorováním morčáka velkého, hohola severního či kormorána velkého. Díky, téměř jarnímu počasí, jsme měli možnost pozorovat i řadu dalších druhů. Jmenujme např. sýkory, krkavce, poštolku a samozřejmě i volavky popelavé," vypočítává organizátr a šéf rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis.

Celá akce začala srazem na rokycanském nádraží před devátou hodinou ráno. Zde měli někteří šanci pozorovat několik městských druhů opeřenců zdržujících se v  blízkém parku.

"U řeky Berounky, která je významným zimovištěm vodního ptactva, pozorujeme několik kachen divokých, červenku obecnou, slípku zelenonohou a několik nutrií. Ty jsou zajímavým zpestřením vycházky. Jinak přítomnost opeřenců není nikterak velká. V průběhu cesty pozorujeme i pobytové znaky bobrů. Všímáme si však i dalších ptačích druhů – strak či strakapoudů. Vodní plochy v kraji nejsou bohužel zamrzlé, tudíž nejsou ptáci vázaní na vodu soustředěni na řece Berounce, ale roztroušeni na jiných plochách. Pěkného počasí využíváme nejen k odpočinku, ale i občerstvení. Na rozdělaném ohni si opékáme přinesené pochutiny a je nám dobře. Ani nám nevadí, že jsme dnes nespatřili vládce nebes – orla mořského, který se zde v tomto období zdržuje. Zřejmě i na něho bylo moc teplo. Tak snad příští rok," líčí Moulis.

Po obědě cesta pokračuje kolem řeky k Dolanskému mostu a následně do Chrástu na vlak. "Pozorujeme i několik dalších druhů drobného zpěvného ptactva, které dávají jasně najevo, že se blíží jaro a je potřeba co nejdříve obsadit hnízdní teritoria."

Účastníci viděli i další, neméně zajímavé ptačí druhy. V rámci vycházky nebyla nouze ani o poslouchání prvních nesmělých zvukových projevů ptáků, převážně sýkorek. To již napovídá, že jaro pozvolna přichází.  "V přírodě už svá území obsazují výři či krkavci, lze pozorovat první zajíčky i mláďata divokých prasat. Ve večerních hodinách pak bylo pozorováno v Rokycanech devítičlenné hejno špačků obecných, což dává jasně najevo, že se blíží jaro a v brzké době lze očekávat i další navrátilce z jihu," popisuje Pavel Moulis.

Není bez zajímavosti, že rokycanští ochránci přírody se nyní pečlivě připravují na další akce, které se v letošním roce uskuteční. O jejich seznam si lze napsat na adresu: ZO ČSOP Rokycany, Švermova 748/II, 337 01 Rokycany nebo je najít na www.csop.erc.cz. Tou další bude 28. března úklid Klabavské nádrže a následně pak 4. dubna cyklistický výlet kolem Rokycan. Další neméně zajímavou akcí bude 25. dubna myslivecká burza a následně večerní ochranářská zábava, na kterou je veřejnost srdečně zvána.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!