Benzín a nafta překročily hranici 40 Kč/l

Benzín a nafta překročily hranici 40 Kč/l
Ceny benzínu a nafty v ČR dosáhly nejvyšších úrovní od minulého roku, přičemž benzín pokořil hranici 40 Kč/l. Za tímto nárůstem stojí faktory jako napětí na Středním východě a výkyvy měn.

Včerejší den přinesl překvapivý mílový kámen na českých čerpacích stanicích. Benzín se znovu prodává za více než 40 Kč/l. Tato psychologická hranice byla v letošním roce poprvé překonána minulou středu. K úterku však průměrná celorepubliková cena litru benzínu stoupla na 40,12 Kč/l, což představuje nejvyšší cenu od začátku října minulého roku. Nafta také zdražila, ovšem méně výrazně. Nafta za posledních sedm dní zdražila pouze o sedm haléřů na litr, zatímco cena benzínu stoupla o 35 haléřů. Aktuálně stojí litr nafty 39,19 Kč/l, což je nejvyšší cena od první poloviny listopadu minulého roku.

Jakkoliv se mohou tyto výkyvy cen zdát náhlé a neočekávané, existují silnější globální faktory, které je ovlivňují. Situace na Blízkém východě, zejména možnost odvetného úderu Izraele za útok ze strany Íránu počátkem tohoto týdne, může zastavit, nebo dokonce stabilizovat růst cen benzínu a nafty. Pokud nepřijde ke zhoršení situace na Blízkém východě, benzín by měl zdražit pouze do rozsahu 10 haléřů za litr a nafta by měla zůstat cenově prakticky stabilní.

Hlavní důvody pro tyto předpovědi jsou v podstatě dvojí. Za prvé, na světových trzích dochází k poklesu ceny ropy, a za druhé, koruna se zpevňuje vůči dolaru, v němž se ropa obchoduje. Tyto dva faktory vytvářejí tlak na zmírnění růstu cen paliv na českých čerpacích stanicích, ba dokonce na jejich pokles. Cena ropy Brent v pondělí klesla na 87,30 dolaru za barel, což je nejnižší od března tohoto roku. Důvodem je vysoký stav amerických ropných zásob, nejvyšší od června minulého roku.

Hrozba konfliktu na Blízkém východě ovšem vytváří svůj vlastní kontrolní mechanizmus na trhu s ropou. Obchodníci cenami ropu preventivně reflektují určitou rizikovou prémii související s napětím na Blízkém východě. Cena ropy Brent během dubna značně vzrostla hlavně kvůli strachu z eskalace napětí v důsledku íránského útoku na Izrael. Banka Goldman Sachs odhaduje, že prémie za geopolitické riziko a související výkyvy v ceně ropy odpovídají pěti až deseti dolarům na barel. Bez další eskalace napětí by měly ceny ropy poklesnout, možná dokonce o několik dolarů na barel.

Jakkoli to může znít zvláštně, budoucí ceny paliv na českých čerpacích stanicích nyní drží v rukou Izrael. Pokud se rozhodne reagovat na íránský útok, Teherán prohlásil, že nezůstane beze reakce, což by mohlo vést k další eskalaci konfliktu. Situace je však daleko složitější, než se zdá, a neměli bychom zapomínat na kontext širší geopolitické scény. Například západní spojenci Izraele, včetně USA, Británie, Francie a Jordánska, se snaží Izraeli poradit, aby se neuchýlil k odvetě, přičemž USA dokonce prohlásily, že takovou reakci nepodpoří. Tyto náznaky odráží probíhající pokles cen ropy.

Jiným důležitým faktorem je pohyb měn. V posledních dvou dnech došlo k oslabení dolaru vůči koruně. Tento trend by mohl v případě pokračování vytvořit další tlak na pokles cen na českých čerpacích stanicích. Naopak, pokud by Izrael útočil na Írán, dolar by posílil jako tradiční 'bezpečný přístav', což by způsobilo opětovné oslabení koruny vůči dolaru a tím zdražení pohonných hmot v České republice.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!