Bazén na Slovanech zve v sobotu na Den pro zdraví nejen pro diabetiky

Bazén na Slovanech zve v sobotu na Den pro zdraví nejen pro diabetiky
Den pro zdraví, které pořádá Diabetologické centrum FN Plzeň ve spolupráci s Územní organizací Svazu diabetiků ČR v rámci nadcházejícího Světového dne diabetu. Akce se uskuteční v sobotu 12.11.2016 od 10:00 v prostoru bazénu Plzeň-Slovany.

Diabetes mellitus (cukrovka) je závažné chronické onemocnění organismu, způsobuje poruchy látkové přeměny a vyvolává mnoho akutních a chronických komplikací. Většina diabetiků trpí cukrovkou 2. typu, jejíž nástup lze ovlivnit správnou životosprávou a fyzickou aktivitou. V ČR žije téměř milion lidí s cukrovkou a lékaři odhadují, že další čtvrt milionu má diabetes také, jen o tom ještě neví.

Cílem projektu je upozornit na nebezpečí této civilizační choroby, zvýšit povědomí veřejnosti o problematice diabetu. Zvýraznění diabetu jako zdravotního a ekonomického problému 21. století, jehož prevenci a důsledkům by měla být věnována zvýšená pozornost v celé společnosti.

Program:

V rámci projektu bude připraveno několik stanovišť, na kterých bude po celou dobu probíhat měření krevního tlaku, výpočet indexu tělesné hmotnosti (BMI), měření obsahu tělesného tuku a celkového cholesterolu (studenti medicíny - organizace IFMSA). Díky spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou si mohou zájemci nechat změřit hodnoty glykémie. Výsledky měření budou zaznamenány na kartičky, data následně vyhodnocena s odborným vysvětlením a doporučeními.  Příchozí si budou moci vyzkoušet poskytnutí první pomoci diabetikovi při hypoglykémii, dozví se, jak mohou rozpoznat hypoglykemické koma.

Program bude zahrnovat bezplatné odborné poradenství k problematice diabetu pro dospělé a děti, prevenci a včasné rozpoznání příznaků nemoci, konzultace k péči o nohy. Nutriční terapeutka zajistí poradenství v oblasti zdravé výživy s ukázkou zdravých jídelníčků. Díky spolupráci se studenty SZŠ a VOŠZ, obor nutriční terapeut, jsme připravili ochutnávky s recepty zdravých jídel. V letošním roce jsme nově zařadili i poradenství pro dětské diabetiky, formou interaktivní hry se zaměříme na prevenci dětské obezity. Nebude chybět ukázka rehabilitace jógou a  beseda zaměřená na prevenci aterosklerózy,  zdravý životní styl a  zdravé otužování.

K dispozici budou odborné letáčky, pomůcky pro diabetiky, brožury, časopisy s informacemi o diabetu, rizicích a prevenci. Milovníci pohybu si budou moci zacvičit v tělocvičně nebo v bazénu pod dohledem odborných cvičitelů  (plavky či cvičební úbor s sebouJ)

Připraven je i doprovodný program pro děti, vstup je zdarma.

 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!