Basbarytonista Gerald Finley se vrací do Prahy se Shakespearem

Basbarytonista Gerald Finley se vrací do Prahy se Shakespearem
Český spolek pro komorní hudbu přivítá v rámci své exkluzivní recitálové řady dalšího výjimečného umělce.

Basbarytonista Gerald Finley spolu se špičkovým klavíristou Juliem Drakem představí tvorbu vídeňských mistrů Franze Schuberta a Hugo Wolfa, ale také v české premiéře nejnovější písňový cyklus současného britského autora Marka-Anthonyho Turnage. Spojnicí celého programu je obdiv k dílu Williama Shakespeara. Koncert se koná v neděli 16. ledna ve Dvořákově síni Rudolfina.

Kanadský basbarytonista s britskou uměleckou kariérou Gerald Finley je díky svým vystoupením v předních operních i koncertních domech i četným nahrávkám pokládán za jednoho z nejvýznamnějších a nejváženějších umělců současnosti. Jeho profesní dráha zahrnuje operní, koncertní i písňový repertoár, při kterém spolupracuje s uznávanými skladateli, dirigenty a orchestry. Jen do konce sezony ho tak vedle amerického turné čekají vystoupení v Bavorské státní opeře, v Metropolitní opeře, ve Vídeňské státní opeře a Konzerthausu.

Ani v Praze nevystoupí Gerald Finley poprvé. V říjnu 2012 provedl na dvou koncertech České filharmonie Pět raných písní Gustava Mahlera v instrumentaci Luciana Beria. Na post šéfdirigenta a uměleckého ředitele prvního českého orchestru se tehdy po dvaceti letech vracel Jiří Bělohlávek, který do programu koncertů vedle písní na motivy Chlapcova kouzelného rohu Achima von Arnima a Clemense Brentana symbolicky zařadil i Beethovenovu Osudovou, Janáčkovu Sinfoniettu a Ebenův Vox clamantis. Svatava Barančicová ve své recenzi pro Operu Plus Finleyho umělecký výkon vysoce ocenila a své hodnocení uzavřela slovy:

„Líbil se mi ohromně a uvítala bych možnost slyšet jej někdy na písňovém recitálu s klavírem.“

Svůj nynější recitál připravil Gerald Finley spolu s vynikajícím klavíristou a doprovazečem předních světových umělců Juliem Drakem. Program, který na přelomu ledna a února pětkrát zazní také na turné po USA, propojují písně inspirované dramaty i sonety Williama Shakespeara, jehož pro střední Evropu v druhé polovině 18. století objevilo německé předromantické hnutí Sturm und Drang. V první půlce koncertu proto logicky nemohou chybět básně literárního velikána Johanna Wolfganga von Goethe zhudebněné Franzem Schubertem či Hugo Wolfem přetlumočené verše Eduarda Mörikeho, který byl za svého života považován za nejvýznamnějšího německého lyrika po Goethovi, i když dnes je známý spíše jen svou novelou Mozart na cestě do Prahy. 

V druhé polovině koncertu Gerald Finley a Julius Drake provedou cyklus písní Without Ceremony na motivy textů Thomase Hardyho od Marka-Anthonyho Turnage, jehož premiéra se uskutečnila ve Vídni 16. listopadu 2021 a v Praze tedy zazní poprvé. Poslední blok programu, který nese název Shakespeare in Love podle americko-britského filmu z roku 1998, se vrací v písních Thomase Morleye, Ericha Wolfganga Korngolda, Einojuhaniho Rautavaara, Michaela Tippetta, Madeleine Dring a Coleho Portera k velkému básníkovi alžbětinského věku a dokládá jeho nepomíjející oblibu od renesance až po současnost.

V rámci recitálové řady Českého spolku pro komorní hudbu se do konce 127. sezony uskuteční ještě dva koncerty – 20. února vystoupí houslista Josef Špaček za doprovodu Federica Colliho a 24. dubna klavíristka Yuja Wang. Před těmito dvěma recitály ovšem proběhnou i koncerty z dalších spolkových cyklů. Hned v pondělí 17. ledna Jan Mráček ve dvojroli sólisty a uměleckého vedoucího provede s Komorním orchestrem České filharmonie dvě barokní skladby od Händela a Geminianiho, barokní formou inspirované Concerto grosso Alfreda Schnittkeho a líbeznou baletní suitu Igora Stravinského a ve středu 26. ledna zahraje díla Antonína Dvořáka a Felixe Mendelssohna-Bartholdyho Talichovo kvarteto. Původně avizovaný legendární americký Juilliard String Quartet do Prahy nepřijede. Z důvodu vývoje pandemické situace se totiž rozhodl zrušit celé výroční evropské turné plánované při příležitosti 75 let od založení.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!