Aš: Rekonstrukce ubytovny v Nedbalově ulici finišuje (TV Západ)

Aš: Rekonstrukce ubytovny v Nedbalově ulici finišuje (TV Západ)
Rozsáhlý městský objekt v ašské ulici Nedbalova prochází postupnou rekonstrukcí. V první etapě se opraví část, kde se nachází ubytovna.

„Ta ubytovna má 47 pokojů. Kapacitu má podle toho, kolik pokojů bude obsazeno jedním či dvěma osobami. V současné chvíli je tam něco kolem 50 ubytovaných. Je to městská ubytovna, která slouží lidem, kteří se dostanou do nějakých svízelných bytových situací a splňuje dnes všechny standardy, které by ubytovny měly mít. V tuto chvíli se dodělává rekonstrukce střechy a fasády. Poté byly vyměněny okna a celá kotelna. Původně tam byla uhelná kotelna a zamořovala široké okolí zplodinami. Dnes to jsou dva malé kotle, které ubytovnu vytopí. Byla předělána sociální zařízení. Jsou ta nové dveře – jak do ubytovny, tak do pokojů. Dále byl obnoven historický kamenný plot kolem ubytovny. Ještě bych chtěl zmínit, že jsme v rámci rekonstrukce zvažovali, zda ubytovnu zateplit či ne. Ale pak jsme se rozhodli, že tam necháme historickou fasádu, která byla ve 30. letech udělána tak kvalitně, že jen místy opadala omítka, ale všechny zdobné části zůstaly zachovány a proto zůstanou zachovány pro další generace. Nemovitost jsme získali od Karlovarského kraje. Původně to byla ubytovna školy a gymnázia. Zavázali jsme se, že tam provedeme kompletní rekonstrukci a tím to naplňujeme,“ popsal starosta Aše Dalibor Blažek. 

Rekonstrukce ubytovny vyjde město na 4,5 milionu korun, další milion si vyžádá renovace plotu. 

„Druhá část. To jsou další dva objekty, které jsou spojeny. Plánujeme tam vybudovat 27 bytů. Chtěli jsme to zahájit již letos, měli jsme na to vyčleněno 20 milionů korun v rozpočtu pro rok 2020, ale díky daňovým propadům jsme investici museli posunout v čase. Rádi bychom to odsoutěžili na podzim a stavbu realizovali v roce 2021 – 2022. Předpokládáme, že celková cena se bude pohybovat kolem 40 až 45 milionů korun. Nežádáme na to žádnou dotaci, protože nechceme být svázáni podmínkami, které poskytovateli dotace podmiňují peníze, a chceme byty přidělovat převážně mladým lidem, příp. některé menší byty seniorům. K tomu ale připravíme pravidla v průběhu příštího roku tak, abychom byty mohli transparentně nabízet,“ doplnil Blažek. 

Další budova, kde by mohly vzniknout byty, se nachází v ulici Gustava Geipela. V areálu dříve sídlila Střední průmyslová škola textilní. 

„My jsme objekt směnili s Karlovarským krajem za bývalou základní školu, ve které dnes funguje gymnázium. Objekt zůstal prázdný. Přemýšleli jsme co s ním. Byly návrhy jej zbourat a na jeho místě postavit polyfunkční dům. Je to ale jedna z historických staveb v tomto městě. V Aši se v minulosti bouralo velmi hodně a proto jsme se rozhodli, že i přestože rekonstrukce a přestavba na byty bude velmi nákladná, tak do ní půjdeme. Máme hotovou projektovou dokumentaci. Projektová dokumentace rozděluje budovu do několika částí, etap. My jsme pro první etapu – to je ta hlavní část, vchodová část do školy, požádali o dotaci na sociální byty. Dotace dělá celkem 22 milionů korun a byli jsme v ní úspěšní,“ přiblížil starosta Blažek. 

V první etapě vznikne 12 bytů a rekonstruována bude hlavní část budovy. V druhé etapě se počítá také s 12 byty se samostatným vchodem a číslem popisným. A to bez dotace. Ve třetí etapě město zamýšlí zrekonstruovat dva nadstandardní byty pro lékaře se dvěma ordinacemi. A také menší sportovní a turistickou ubytovnu například pro návštěvníky či účastníky akcí ve vedle stojící sportovní hale. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!