Aš: Asistenti prevence kriminality zůstanou ve městě další dva roky

Aš: Asistenti prevence kriminality zůstanou ve městě další dva roky
Informace ze schůze Rady města Aše, konané dne 16. října 2017.

Rada města Aše doporučila zastupitelům uzavřít Kooperační smlouvu o partnerství s pořadatelem Festival Mediaval GmbH Dietersburg a zařadit částku 300 tisíc korun do návrhu rozpočtu města na rok 2018. Smlouva umožní pořádání části festivalu středověké hudby, který tradičně probíhá v sousedním německém Selbu, také ve městě Aš. Předpokládá se, že tato část se odehraje v kempu na vrchu Háj. Festival se měl v Aši uskutečnit už letos, ale do termínu jeho konání se příslušné smlouvy nestihly projednat a odsouhlasit v zastupitelstvu. Konání ašské části je naplánováno na 1. a 2. září 2018, vrchol festivalu v Selbu proběhne od 6. - 9. září. Letos festival v Selbu navštívilo kolem 30 tisíc diváků.

Asistenti prevence kriminality by měli být ve městě přítomni ještě další dva roky. Rada města Aše totiž schválila pokračování projektu pro roky 2018 a 2019. Projekt je z většiny financován státem prostřednictvím úřadu práce, který jedno takové pracovní místo podporuje částkou 16 tisíc korun. Úřad práce by měl tuto službu finančně podporovat i nadále. V Aši působí celkem pět asistentů prevence kriminality.

Rada města Aše schválila podání žádosti o dotaci z rozpočtu Karlovarského kraje na pořízení tzv. Seniorbusu. Pořízení minibusu v ceně 733 tisíc korun rada města schválila na schůzi 2. října, dotaci z Karlovarského kraje je možno získat do výše 250 tisíc korun. Zastupitelé dali zelenou zřízení služby Seniorbus na srpnovém zasedání. Seniorbus bude sloužit k přepravě seniorů a osob zdravotně postižených za účelem přepravy k lékaři, k jednání na úřadech, za nákupy, apod. Služba má zahájit činnost od 1. 1. 2018. Dle schválených parametrů budou službu provozovat pracovníci zařazení pod městskou policii, cena jízdného po městě bude činit 20 Kč, z okolních obcí do Aše 25 Kč. Službu budou moci využívat jen klienti s průkazy, vystavenými odborem sociálních věcí a zdravotnictví.

Rada města doporučila zastupitelstvu prodej domu na adrese Jiráskova 1 za jeden milión korun. Jedná se o dům na rohu Jiráskovy a Hlavní ulice s nebytovými prostory, kde je pronajato jen jeho přízemí, zbývající podlaží jsou dlouhodobě bez nájemců. Evidovány jsou dvě žádosti o koupi, rada města doporučila schválit prodej žadateli s vyšší nabídkou.

Radní doporučili rozšířit směrnici, týkající se dotací z rozpočtu města na výstavbu domovních čistíren odpadních vod, tříkomorového septiku, bezodtokové jímky a vrtané a kopané studny, o podporu na pořízení přečerpávací stanice odpadních vod. Zatímco dotace na dosud podporovaná zařízení připadá v úvahu u těch žadatelů, jejichž nemovitosti se nachází v místě, kde není reálná možnost napojení na veřejnou kanalizaci či vodovodní řad, v případě přečerpávacích stanic odpadních vod budou moci o dotaci žádat všichni žadatelé trvale bydlící v územním obvodu města Aše. Směrnici musí ještě schválit zastupitelstvo města.

Rada města nedoporučila ZM schválit prodej domů v Textilní ulici č. p. 26 a 28. O odkoupení bytů v Textilní 28 žádali nájemníci s tím, že by rádi byty zrekonstruovali. Rada se přiklonila k názoru odborů sociálních věcí a zdravotnictví a správy majetku a investic, které prodej bytů nedoporučily. V majetku města je nyní 98 bytových jednotek a 118 malometrážních bytů v domě s pečovatelskou službou.

Rada města udělila souhlas pro Kulturní centrum LaRitma s účastí na projektu Advent Aš – Plavno – 55. výročí partnerství a zastupitelstvu města doporučila schválit návratnou finanční výpomoc ve výši 300 tisíc korun na předfinancování projektu, vše za podmínky získání dotace z Fondu malých projektů v Programu příhraniční spolupráce ČR - Svobodný stát Sasko 2014-20. Jedná se o kulturní akci, připravovanou pro období od 3. do 17. prosince 2017, spojenou s rozsvícením vánočního stromu na Poštovním náměstí, pořadem v katolickém kostele (zpívaná Česká mše vánoční J. J. Ryby), vánočním koncertem V. Horvátha a vánočními trhy v Plavně.


Zdroj: město Aš

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!