Alfons Mucha v Galerii Desítka ve Zlíně

Alfons Mucha v Galerii Desítka ve Zlíně
Výstava v Zlíně představuje dílo Alfonse Muchy, jeho život a vztah k Sarah Bernhardtové. Návštěvníci mohou obdivovat plakáty, divadelní kostýmy, knihy, nádobí, jevištní výpravu a šperky inspirované jeho dílem. Výstava potrvá do 28. března.

Ve městě Zlín probíhá výstava, která představuje Alfonse Muchu, jeho život, dílo a vztah ke slavné herečce Sarah Bernhardtové. Výstava uvedená v Galerii Desítka ve zlínském Obchodním domě poutá pozornost mnoha návštěvníků, přičemž večerní prohlídky každý čtvrtek dokazují, že zájem o tuto výstavu je velký. Tato výstava nabízí mnoho zajímavostí z Muchova života a kariéry, včetně autentických předmětů z doby jeho působeni v Paříži i Praze, ukázek jeho slavných plakátů a šperků, které navrhl či které byly inspirovány jeho dílem.

Alfons Mucha se narodil v roce 1860 a zakázka od herečky Sarah Bernhardtové z roku 1894 znamenala pro jeho kariéru zlom. Vystavené plakáty: Gismonda, Mědea a Lorenzaccio dobře ilustrují posun ve stylu Muchova díla. Mezi další vystavené exponáty patří divadelní kostýmy a reklamní plakáty, knihy a časopisy, nádobí, látkové potahy a jevištní výpravu navržené Muchou, který se ve své době stal zakladatelem uměleckého secesního plakátu v Paříži.

Raritou výstavy je malířský stojan, který používal při své práci, a který byl dosud vystaven pouze jednou, a to na výstavě v Piešťanech. Díky propojení galerie s vnučkou Alfonse Jarmilou Muchou Plockovou se tento stojan dostal i na zlínskou výstavu. Kromě toho jsou zde k vidění také šperky, které navrhoval podle návrhů ze svého sborníku Documents Décoratifs z roku 1902, a kterých se ujal slavný pařížský zlatník Georges Fouquet.

Výstava připomíná i další rozměr Muchova výtvarného umění, a to šperky. Návštěvníci mohou obdivovat brož Chryzantéma, prsten Sarah, hadí náramek nebo náhrdelník Maruška. Některé šperky vytvořila i Muchova vnučka, která se inspirovala jeho sborníkem, a která v první polovině března přijede do Zlína na besedu s návštěvníky.

Alfons Mucha se po pobytu ve Francii a Spojených státech amerických vrátil v roce 1910 do své vlasti a začal pracovat na svém nejslavnějším díle – Slovanské epopeji. Tento cyklus dvaceti velkoformátových pláten ztvárňujících dějiny slovanského národa tvořil osmnáct let. Zemřel v roce 1939 po výslechu gestapem.

Výstava v Obchodním domě ve Zlíně bude přístupná až do 28. března, a to každý den od 10 do 18 hodin. Je to jedinečná příležitost se seznámit s životem a dílem Alfonse Muchy a užít si jeho odkazu ve Vztahu k umění, a jeho nepřebernou škálu tvorby.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!