ONLINE CHAT - Vložte otázku zde">

24.4.2017: CHAT Slavností svobody s Mgr. Janou Komišovou

24.4.2017: CHAT Slavností svobody s Mgr. Janou Komišovou
Od roku 1990 se Plzeň každoročně v květnu pomyslně vrací do roku 1945. Konají se Slavnosti svobody, na které přijíždějí lidé z celého světa, aby společně oslavili osvobození americkou armádou. Zajímá vás, jak budou letošní slavnosti probíhat? Zeptejte se Mgr. Jany Komišové z Odboru prezentace a marketingu města Plzně.

ONLINE CHAT - Vložte otázku zde

Plzeň se opět chystá na Slavnosti svobody. Na program a organizaci slavností se můžete právě zde ptát Mgr. Jany Komišové z Odboru prezentace a marketingu města Plzně. Všechny dotazy zodpoví v pondělí 24. dubna 2017 během on-line chatu.

Historie

Osvobozením Československa spojeneckými vojsky v květnu 1945 skončily boje druhé světové války v Evropě. Většinu území dnešní České republiky obsadila sovětská armáda, převážnou část západních Čech jednotky 3. americké armády generála George Pattona. Rozkaz generála Dwighta Eisenhowera k postupu do nitra Československa zazněl 4. května, čímž začaly klíčové operace Američanů v Čechách. Plzeň se vojáků s bílou hvězdou dočkala 6. května a stala se posledním místem, kde skončila cesta spojeneckých vojsk evropským kontinentem. Památka bojujících nebo padlých Američanů byla zapomínána, dokonce znevažována a jakékoliv oficiální oslavy příchodu americké armády do Plzně byly před rokem 1989 nemyslitelné.

Od roku 1990 se Plzeň každoročně v květnu pomyslně vrací do roku 1945. Konají se zde Slavnosti svobody, na které přijíždějí lidé z celého světa, aby společně s obyvateli města, vojenskými veterány a jejich rodinnými příslušníky oslavili osvobození americkou armádou. Právě účast veteránů, jejichž každoroční návštěvy bývají plné emocí, byla donedávna základem připravovaného programu. S postupujícím časem veteránů ubývá. Zůstali již jen jednotlivci, kterým zdraví dovolí i přes svůj pokročilý věk absolvovat náročnou cestu do České republiky. Proto se město Plzeň snaží posunout oslavy osvobození do další roviny, která by zajistila kontinuitu Slavností svobody, zachování tradice, památku na zásadní momenty historie a především posílení současné svobody.

Program Slavností svobody je rozdělený do několika částí. Jedná se o pravidelně se opakující akce, např. konvoj vojenských historických vozidel, vzpomínková setkání u památníků II. světové války nebo beseda s veterány. Dílčí projekty jednotlivých klubů vojenské historie nabízí nová a zajímavá pojetí historie spojená s prezentací dobové vojenské techniky, zbraní, vojenských činností. Některé z projektů přesahují hranice jednotlivých ročníků a kontinuálně pokračují. V programu oslav se objevují také atraktivní novinky, které přilákají nové návštěvníky a nabízí program pro celou rodinu.

www.slavnostisvobody.cz

Křižíkovy sady připomenou působení týlových jednotek 2. pěší divize

Křižíkovy sady se stanou dějištěm vojensko-historického programu, který ukáže živý obraz dobového života amerických vojáků v roce 1945. Konkrétně bude zaměřen na příslušníky slavné 2. pěší divize armády USA. „Připomeneme především působení týlových jednotek této divize působících na území Plzně v květnu 1945 a téměř výlučně se budeme věnovat prezentaci příslušníků vojenské policie a zdravotní služby. Podle toho dozná změn i rozložení vojenského tábora,“ přibližuje projekt Plzeň 1945 Petr Tolar, jeden z organizátorů Klubu z vojenské historie Tommy & Yankee.

Vojensko-historický program doplní tzv. civilní část s kulturním děním na venkovním pódiu za účasti zajímavých interpretů dobové hudby, s módními přehlídkami, divadelními představeními a dalšími atraktivními akcemi. Vojenský tábor doplní kulisy, k nimž tradičně patří dřevěná hradba polepená dobovými plakáty nebo trafika. Návštěvníci se mohou těšit také na krátké hrané scénky inspirované děním v květnu 1945.

Dobový tábor americké armády bude plný originální vojenské techniky

Velký vojenský tábor 16. obrněné divize americké armády bude umístěn za Obchodním centrem Plzeň Plaza, v prostoru za řekou. K vidění tu budou desítky vozidel těžké i lehké obrněné techniky, dílenské a přepravní techniky zahrnující také stíhač tanků M36 Jackson nebo obojživelný nákladní automobil DUKW. „V premiéře se tu představí samohybná houfnice Sexton, zrenovovaný pojízdný originál ze soukromé sbírky na Slovensku, a z Polska přivezeme střední tank M4A1 Sherman,“ upozorňuje Pavel Rogl z pořádajícího klubu vojenské historie 16th Armored Division. 

Součástí vojenského ležení bude fungující polní kuchyně sdobovým vybavením, dílny, v nichž se bude provádět údržba či opravovat vozidla, vojenské ubikace jak pro mužstvo, tak důstojníky, stanoviště vojenské policie a ostatní zázemí. Program v kempu nabídne také ukázky střeleb z pěchotních zbraní, kulometů a děl z výzbroje vozidel.

V parku bude i historický stanový tábor Československé samostatné obrněné brigády a Královského letectva (RAF).

V pátek 5. a v sobotu 6. května vždy od 10 do 16 hodin se za Plazou představí plzeňská městská policie. Ukáže výstroj a výzbroj pořádkové jednotky a pro děti má připraveny různé kvízy, soutěže a další zábavu.

Na pódiu v amfiteátru vystoupí folkoví a country muzikanti, mezi nimi například Taxmeni, Míša Leicht + Forehand, Košík Band a plzeňský Michal Tučný Revival.

Kompletní program Slavností svobody naleznete zde. 

ONLINE CHAT - Vložte otázku zde

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!