2011 – Sokolov: Ceny prodávaných pozemků se budou soutěžit (4411) (TV Západ)

2011 – Sokolov: Ceny prodávaných pozemků se budou soutěžit (4411) (TV Západ)
Město Sokolov chce zjednodušit a zefektivnit prodej svých pozemků. Dosud platné tabulkové ceny pozemků s rozpětím podle účelu výstavby se ukázaly během dekády jako příliš komplikované. Město bylo rozděleno podle zón atraktivity do tří částí.

"Bylo vždycky nějaké rozpětí, což samozřejmě umožňovalo pro zastupitele nedávat tu cenu úplně jednoznačně a zbytečně to mohlo vyvolávat různé spekulace," doplnil další důvod místostarosta Karel Jakobec.

Celý systém prodejů by se měl nový předpisem zprůhlednit.

"Ty částky jsou tam stanoveny jednoznačně jako minimální, pokud město bude mít volný nějaký pozemek, bude ho nabízet veřejnou soutěží a bude jasné, že ta částka nemůže být nižší než zastupitelstvo schválí," vysvětlil Jakobec.

Nejvyšší nabídnutá cena nakonec pozemek získá. Co zůstane, jsou tabulky, které rozdělují pozemky a jejich cenu podle účelu využití. Jiné minimální ceny budou mít pozemky například pod garážemi nebo určené pro zahrádkaření na rozdíl od stavebních parcel.

"To, co asi lidi nejvíc zajímá, je cena pro výstavbu rodinných domků, přestože město neoplývá volnými parcelami, a ta bude 850 korun (za metr čtvereční - pozn. red.). Stejná cena bude i pro případné podnikatelské objekty," upřesnil Jakobec. 

Zvýhodněni naopak budou oproti individuální výstavbě investoři, kteří budou mít záměr postavit bytové domy.

"Pokud by ta cena byla 850 korun, velmi těžko bychom hledali investora, který by do takového rizikového podniku šel. Proto i tam zůstává zvýhodnění. Ta částka v minulém zastupitelstvu byla 250 korun za metr čtvereční, teď jsme jí mírně zvýšili, a sice na 350, ale i tak je to cena, která je pro investory zajímavá," věří Jakobec.

Sokolov nemá od doby odtržení městských částí jako Dolní Rychnov, Těšovice a Svatava mnoho parcel. Proto se snaží vytipovat pozemky přímo v intravilánu města. V současné době je tak ve hře zhruba šest parcel v části Šenvert a Vítězná.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!