2004 – Sokolov: Výstava v muzeu připomíná 1. světovou válku (TV Západ)

2004 – Sokolov: Výstava v muzeu připomíná 1. světovou válku (TV Západ)
Ve výstavním sále v prvním patře sokolovského zámku je v těchto dnech k vidění výstava k 90. výročí vypuknutí první světové války, která je koncipována jako vzpomínka na padlé a další oběti do té doby největšího a nejničivějšího válečného konfliktu.

Expozici nazvanou Velká válka připravilo zdejší muzeum ve spolupráci s pražským Vojenským historickým ústavem a Západočeské muzeem v Plzni, kteří zapůjčili většinu vystavených předmětů. 

Návštěvníci si zde například mohou prohlédnout zhruba 150 mnohdy hrůzných fotografií, dobové tiskoviny, ukázky zbraní i uniforem rakouských, italských nebo ruských legionářů či rakousko-uherská válečná vyznamenání. 

Mezi vystavenými dělostřelecké granáty určitě zaujme obří nábojka od granátu do houfnice z produkce plzeňské Škodovky, která byla v té době zbraní s největší ráží. Zajímavým mementem připomínajícím hrůzy první světové války, v níž na rakouské straně padlo sto tisíc Čechů, je také hrob smyšleného pětadvacetiletého vojáka nebo ukázka zákopového stanoviště z roku 1917. 

Výstava Velká válka bude v sokolovského zámku probíhat až do dvaadvacátého srpna. Bezplatně si ji, stejně jako další expozice a výstavy, můžete prohlédnout v neděli 16. května, kdy se bude v muzeu konat Den otevřených dveří.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!