2003 – Sokolov: Probíhají přípravy na zrušení jedné základní školy (TV Západ)

2003 – Sokolov: Probíhají přípravy na zrušení jedné základní školy (TV Západ)
V polovině letošního roku by měli sokolovští Zastupitelé definitivně rozhodnout, zda v příštích letech dojde k uzavření jedné ze zdejších základních škol.

O zániku jedné ze sedmi sokolovských základek se přitom hovoří již delší dobu. Důvodem je neustále klesající počet dětí nastupujících do prvních tříd.

"Ten se samozřejmě stále mírně snižuje. To jako nejsme asi ojedinělí a myslím, že nenajdete město, kde by se počet žáků zvyšoval," potvrdil trend místostarosta Sokolova Zdeněk Berka. 

Úředníci radnice již také začali shromažďovat všechny dostupné podklady, na jejichž základě by Zastupitelé měli rozhodnout, která ze škol bude případně uzavřena.

"Budou samozřejmě o tom rozhodovat zejména to, jak vlastně tu velkokapacitní jídelnu, kde ji umístíme nebo jak, jakým způsobem to vyřešíme. Pak počet žáků, počet dojíždějících žáků. No a domnívám se, že by měly ještě nastoupit i nějaký taková ta pedagogická a další kritéria k tomu hodnocení," přiblížil Berka. 

Zánik jedné ze zdejších škol by se nijak dramaticky neměl dotknout ani žáků, kteří do Sokolova dojíždějí z okolních obcí. A to přesto, že jejich počet je ve srovnání s jinými městy nezvykle vysoký.

"V současné době máme asi 650 nebo sedm set žáků, kteří dojíždějí, a tak bychom teoreticky mohli zrušit jednu školu, kdybychom je všechny jako zrušili. Ale to v zásadě nejde, protože když už na tu školu chodí, tak už není možná cesta, jakým nějakým způsobem je vyloučit z té školní docházky," přiblížil místostarosta. 

Rozhodnuto zatím není ani v otázce, jakým způsobem by uzavření školy probíhalo. Jako nejpravděpodobnější se přitom jeví postupný útlum, kdy by se například přestali přijímat žáci do prvních tříd.

"Pokud by se nějak rozhodli, jestli by to bylo jaksi jednorázově, že bychom to zrušili dejme tomu v roce 2004, v září jednorázově a nebo jestli bychom třeba zrušili druhý stupeň a pak to postupně nějak utlumovat, nebo první stupeň. Tak daleko jako naše úvahy ještě vůbec nedošly," dodal Berka. 

O tom, zdali i do budoucna bude v Sokolově zachováno všech sedm stávajících základních škol, nebo jedna z nich bude uzavřena, by mělo zdejší Zastupitelstvo s největší pravděpodobností rozhodnout již v červnu. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!