2003 – Cheb: ZUŠka má nové výstavní prostory (TV Západ)

2003 – Cheb: ZUŠka má nové výstavní prostory (TV Západ)
Premiérová expozice je v těchto dnech k vidění v nových výstavních prostorách Základní umělecké školy v chebské Židovské ulici.

„Bylo to foyer k našemu koncertního sálu Základní umělecké škole v Chebu a po zrušení zkušebny v Hradební ulici zde měl dlouhá léta uloženy nástroje náš Mládežnický dechový orchestr. No a po rekonstrukci naší zkušebny v Hradební ulici, když se orchestr odstěhoval, nám přišlo líto nevyužít tyto prostory a proto jsme se dohodli s panem učitelem Cupákem zde vytvořit výstavní síň pro Výtvarné oddělení naší školy,“ popsal Karel Bosák, ředitel ZUŠ Cheb. 

Vernisáž úvodní výstavy zahájil kytarový koncert učitelek školy Soni Šobrové a Lenky Kykalové. Pak již přišlo na řadu představení vystavujících, kterými jsou dospělí žáci Výtvarného oddělení společně s hostující pedagožkou a amatérskou fotografkou Petrou Duchkovou. Právě výtvarné obory jsou přitom z celé nabídky umělecké školy mezi dospělými nejoblíbenější. Ze současných devatenácti starších žáků je navštěvuje plných dvanáct. 

„My jim říkáme dospěláci, jestli to nevadí. No prostě je to totéž, co pro děti, akorát s tím, že když zlobí, tak nejsou, tak nejsou na ně taková měřítka jako na ta děcka, ale prostě jinak je to všechno stejné. To znamená spíše dá se říct prostě, že mají svobodnější vůli. U těch dětí, když je musíme tedy vychovávat k tomu výtvarnu, tak samozřejmě máme nějaký takový určitý postup od toho malička k tomu velkému,“ vysvětlil akademický sochař a vedoucí výtvarného kroužku Josef Cupák.

Výstava, na které jsou k vidění například fotografie, keramika či grafiky, bude v prostorách Základní umělecké školy probíhat až do vánočních svátků.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!