2003 – Cheb: Železné neděle potrvají 5 víkendů (TV Západ)

2003 – Cheb: Železné neděle potrvají 5 víkendů (TV Západ)
Poslední říjnový den byly první etapou v Chebu zahájeny tradiční Železné neděle. Obyvatelé města se tak opět po půl roce mohou zbavit rozměrnějšího odpadu.

Cheb je, podobně jako v minulých letech, rozdělen do pěti územních lokalit a sběr objemnějších kusů odpadu je tedy zajišťován v průběhu pěti po sobě jdoucích víkendů. Poslední etapa Železných nedělí se tak uskuteční od pátku 28. listopadu do pondělí 1. prosince.

„Druhá etapa bude pokračovat nebo zahrnuje území Starého Města nebo historické jádro města a sídliště Skalka. Třetí etapa, to je potom sídliště "Ká", oblast u nádraží. Čtvrtá etapa je Spáleniště a Háje a pátá etapa, poslední, zahrnuje přidružené obce, například Starý Hrozňatov, Nový Hrozňatov, Střížov a další obce,“ popsal provozní náměstek CHETESu Zdeněk Pavlík. 

Odpadové kontejnery se na určená místa přivážejí vždy v průběhu pátku a jejich odvoz pak probíhá v pondělí. V každé etapě je přitom na daném území rozmístěno zhruba třicet kontejnerů.

„Jestliže lidé vidí, že kontejner je naplněný, ať odpad složí vedle něho a nedávají to zbytečně do dalších vrstev, protože potom musíme pracně stanoviště doklízet. Stejně ten odpad musíme dávat zpátky do kontejnerů, protože v tomto stavu ho nelze převézt a tím vlastně nám budou usnadňovat práci. Chtěl bych požádat občany, aby tímto způsobem postupovali při umísťování svého odpadu,“ požádal náměstek.

Železné neděle se v Chebu konají dvakrát ročně, a to v dubnu a v listopadu. Náklady celé akce jsou hrazeny z rozpočtu města.

Původní rozpočet byl milion 600 tisíc na likvidaci Železných nedělí nebo objemového odpadu, ale vzhledem k tomu, jaké množství odpadu se objevilo na stanovištích v jarním období, bylo potřeba tento rozpočet navýšit a jeho částka činí 2 miliony sto tisíc korun,“ spočítal Pavlík.

Podrobné rozpisy míst, kde se kontejnery v průběhu jednotlivých etap objeví, budou postupně uveřejňovány na informačních stránkách naší televize. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!