2003 – Cheb: Nájemníci městských bytů mohou soutěžit (TV Západ)

2003 – Cheb: Nájemníci městských bytů mohou soutěžit (TV Západ)
Již koncem června či počátkem července vypíše chebská radnice premiérové výběrové řízení na prodej uvolněných bytů nacházejících se v domech určených k prodeji, jehož prvního kola se budou moci zúčastnit pouze nájemníci městských bytů.

Ti budou muset navíc přislíbit, že pokud ve výběrovém řízení uspějí, tak svůj nájemní byt vrátí městu. K prodeji má být takto přitom nabídnuto zhruba dvacet bytových jednotek.

„Je to nabídka pro ty, kteří bydlí, ale na druhé straně by dali přednost tomu, aby bydleli v bytech v osobním vlastnictví. Pro město je tato záležitost výhodná z toho důvodu, že se uvolní byty, které potom budou moct být nabídnuty k dalšímu pronájmu,“ uvedl místostarosta Chebu Pavel Vanoušek.

Zájemci o koupi bytu do osobního vlastnictví předloží v rámci výběrového řízení městu cenovou nabídku a od té jim následně bude odečtena částka, kterou by dostali jako odstupné, kdyby svůj nájemní byt vyklidili.

„Já uvedu nějaký konkrétní případ. On nabídne třeba pro výběrové řízení částku tři sta tisíc korun. Potom se zjistí výpočtem, že odstupné za byt by dostal šedesát tisíc korun, takže doplatí 240 tisíc korun a získá tím byt do osobního vlastnictví,“ ukázal na příkladu postup místostarosta. 

Například u bytů první kategorie vyplácí město v případě jeho vrácení odstupné ve výši jednoho tisíce korun za metr čtvereční plochy.

„V případě, že by se v prvním kole nikdo nepřihlásil nebo nebyl vybrán žádný zájemce, protože by nesplnil podmínky toho výběrového řízení, tak ve druhém kole by ty byty byly nabídnuty do výběrového řízení už bez omezení, to znamená bez nějakých podmínek, s výjimkou těch samozřejmě, které platí obecně, že ta osoba nesmí být dlužníkem, že musí být oprávněná k právním úkonům,“ dodal Vanoušek. 

Do této doby se uvolněné byty nabízely ve výběrovém řízení všem čekatelů z pořadníku. Tento způsob byl ale v Zastupitelstvu velice těžko průchodný.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!