2002 – Cheb: Výstava v muzeu ukazuje dobové zemědělské nářadí (TV Západ)

2002 – Cheb: Výstava v muzeu ukazuje dobové zemědělské nářadí (TV Západ)
"Jak se dříve hospodařilo" je název výstavy, která je od poloviny listopadu k vidění v prostorách chebského muzea. Návštěvníci zde mají možnost prohlédnout si hospodářské nářadí, dobové fotografie či modely starých roubených statků, které patří k nejrozsáhlejším součástem sbírek chebského muzea.

První zemědělské nástroje přitom muzeum získalo do svého depozitáře již na konci 19. století, další pak postupně přibývaly díky darům, nákupům i tzv. terénnímu sběru. 

"Pakliže potřebujete dobře uklidit na půdě, ve sklepě anebo na jiném takovém prostoru, je nejlepší si pozvat muzejní pracovníky, oni zcela určitě najdou něco, co se jim bude hodit do muzejních sbírek a tím vlastně, s takovým vyklízením, pomůžou. Takže my můžeme říci, že ty terénní sběry byly nejintenzivnější na počátku 60. let minulého století, kdy vlastně měli muzejní pracovníci možnost se dostat na zemědělské usedlosti tady v okolí Chebu," popsala Iva Votroubková z chebského muzea. 

V současné době má muzeum ve svých sbírkách takřka 1200 kusů zemědělského, domácího a řemeslnického nářadí. Poslední velký přírůstek pochází z roku 1999, kdy se podařilo odkoupit rozsáhlou kolekci hospodářského náčiní a drobné techniky od sběratele z nedaleké Křižovatky. 

"Získání těchto předmětů nás už tehdy vedlo k tomu, že ta sbírka hospodářského nářadí by si zasloužila muzejní výstavní prezentace. Takže nejen, že se tady nachází věci, které získalo muzeum v předválečném období, věci které získalo terénním sběrem v 60. letech, ale je tady vystavena převážná většina těch předmětů, které jsou součástí té sbírky z Křižovatky," přiblížila dr. Votroubková. 

Načasování výstavy na konec podzimu nebylo zvoleno úplně náhodně. Termínu zahájení expozice totiž předcházel 11. listopad, dříve významný výroční svátek sv. Martina. 

"To je svátek, který byl se zemědělskou prací velice úzce spojen, protože na sv. Martina bývávalo zvykem, že se uzavíraly a zase končily smlouvy mezi hospodáři a jeho čeledí," prozradila Iva Votroubková. 

Hospodářské nářadí, které ve všech případech pochází přímo z chebského regionu, bude v prostorách muzea k vidění až do 6. ledna příštího roku.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!