2002 – Cheb: Odpady musí platit i obyvatelé s dlouhodobým pobytem (TV Západ)

2002 – Cheb: Odpady musí platit i obyvatelé s dlouhodobým pobytem (TV Západ)
Chebské radnici se již podařilo najít způsob jak zajistit, aby za odvoz komunálního odpadu museli zaplatit také ve městě žijící cizinci. Od 1. dubna totiž vstoupil v platnost nový systém, kdy paušální roční poplatek za svoz odpadu musí platit všichni lidé, kteří mají v Chebu trvalé bydliště nebo zde vlastní rekreační objekt.

Drtivá většina cizinců, především členů početné vietnamské komunity, je zde ale hlášena pouze na tzv. dlouhodobý pobyt a vyhláška se na ně tudíž nevztahuje. Město chce proto využít toho, že takřka všichni vlastní živnostenská oprávnění a z tohoto důvodu si musí odvoz odpadu buď sami zajistit nebo uzavřít smlouvu s firmou, která ho sváží. 

"Není to v souvislosti s vyhláškou. Vyhláška mluví pouze o těch, kteří mají trvalý pobyt, to je ten vlastní stav, kteří podnikatelé si musí zajistit odvoz svých odpadků, takže ti jsou v jiném režimu. A právě tito lidé, cizinci, spadají do této skupiny," uvedl starosta Chebu Václav Jakl. 

Živnostenský úřad má navíc všechna živnostenská oprávnění podchycena a díky tomu bude možné překontrolovat, zda-li si podnikající cizinci bez trvalého pobytu svoz odpadu zajistili. 

"Takže takové zprávy jako, někde jsem se dočetl, že až sem přivezou všichni cizinci své odpadky na náměstí, že se tím teprve budeme zabývat, tak to jsou takové trošku poplašné argumenty," dodal Jakl. 

Na závěr dodejme, že vyplněné ohlašovací listy, kterými se občané s trvalým pobytem v Chebu a vlastníci rekreačních objektů v katastru města k placení poplatku za svoz odpadu přihlašují, musí být na radnici odevzdány nejpozději do 31. května. To je zároveň nejzazší termín dokdy musí být alespoň první ze dvou možných splátek letošního poplatku uhrazena. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!