2001 – Sokolovsko: VOSS vystoupila ze sdružení (TV Západ)

2001 – Sokolovsko: VOSS vystoupila ze sdružení (TV Západ)
Vodohospodářská společnost Sokolov, která je provozovatelem vodárenských zařízení v regionu, vystoupila z Vodohospodářského sdružení měst a obcí Sokolovska. Důvod k tomuto kroku byl jediný, a to finanční.

Podle nových daňových zákonů by totiž sdružení v případě, že by jeho členem zůstala Vodohospodářská společnost Sokolov, tedy podnikatelský subjekt, muselo po prvním lednu příštího roku začít platit daně. 

"Od daní jsou osvobozeny svazky obcí a obce, tzn. VOSS dobrovolně z tohoto svazku vystupuje a my zakládáme dobrovolný svazek obcí Vodohospodářského sdružení Sokolovska," popsal místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Díky tomu, že členy sdružení zůstane pouze 27 obcí a měst sokolovského regionu, ušetří tento svazek v příštím roce řádově statisíce korun. Z praktického hlediska ale k žádné podstatné změně nedojde, protože Vodohospodářská společnost bude i nadále zvána na všechna důležitá jednání včetně Valných hromad a nebude tak ochuzena o potřebné informace. 

"Tam stejně v té době neměl žádnou sílu (VOSS – pozn. redakce), když došlo k hlasování, takže nic se nemění," dodal Dvořák. 

Sokolovská radnice ale bude po Vodohospodářské společnosti požadovat, aby ceny vodného a stočného zůstaly i v příštím roce na současné úrovni. Letos v lednu totiž cena vody vzrostla o 8 korun na současných 43,68 korun za metr krychlový, což je jedna z nejvyšších cen v republice. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!