2001 – Cheb: V Galerii 4 vystavuje zátiší Rudo Prekop (TV Západ)

2001 – Cheb: V Galerii 4 vystavuje zátiší Rudo Prekop (TV Západ)
Republikovou premiérou je výstava v Praze žijícího slovenského fotografa Rudo Prekopa, která v těchto dnech probíhá v chebské Galerii 4. Výstava nazvaná "Třináct let zátiší" s podtitulem "Pocty, pomníky a květiny" má retrospektivní charakter.

Právě tematice zátiší se fotograf, již, z názvu vyplývajících, třináct let intenzivně věnuje. Nejstarší vystavené velkoformátové snímky pocházejí z konce 80. let a ty nejčerstvější vznikaly ještě v průběhu minulého měsíce. 

"Původně plánovaný koncept udělat průřez dekádou se natáhl na 13 let s tím, že to vyšlo, ajk jsem to sumíroval, na těch 40 výstavních kusů. Tady to má v Chebu premiéru. Je to zamýšleno jakožto putovní výstava, která by měla zhruba rok putovat republikou," popsal fotograf Rudo Prekop. 

Fotograf Rudo Prekop, který patří mezi nejznámější tuzemské fotografy, v současné době rovněž působí jako externí pedagog na pražské FAMU, zvolil pro tuto výstavu neobvykle velký formát snímků o rozměrech metr krát 1,2 metru. Díky této velikosti vyniknou, na striktně tematicky zaměřených fotkách, všechny souvislosti a významy, které jsou v nich jakoby zakódované. Prekopova zátiší instalovaná s důmyslným využitím světla a stínu jsou totiž většinou složena ze značného množství nejrůznějších předmětů, jejíž shánění je již skoro autorovo koníčkem. 

"V podstatě mám na to, svým způsobem, systém, který začínal před těmi 13 lety tím, že jsem chodil za Prahu na skládku, kde jsem si vybíral věci, které lidi vyhazují. Jinak vybírám si přírodní věci z toho titulu, že si myslím, že všechno, co je v přírodě, je dokonalé. Jen stačí sáhnout a takhle to nadzvednout a přenést do ateliéru. A další věc – chodím po městě a koukám pod nohy," přiblížil pracovní metodu Prekop. 

Retrospektivní výstava Rudo Prekopa, jehož fotky jsou zastoupeny ve veřejných i soukromých sbírkách po celém světě, potrvá v chebské Galerii 4 až do konce letošního roku. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!