2000 – Mariánské Lázně: Žofie Kanyzová vyprávěla o lunárních kalendářích (TV Západ)

2000 – Mariánské Lázně: Žofie Kanyzová vyprávěla o lunárních kalendářích (TV Západ)
V rámci projektu setkání S, který je jedním z mnoha programů chebského Centra dobré vůle se v mariánskolázeňské Ville Golfista rozléval sobotní čaj o páté. Tato akce měla trochu tajemný podtitul - „Setkání s krásnou paní“. Tou se ukázala být autorka lunárních kalendářů Žofie Kanyzová.

Převážně dámské publikum, které tvořily na jedné straně přispěvatelky či spolupracovnice centra a na straně druhé zástupkyně institucí, jimž toto humanitární sdružení pomáhá, se mohlo v krásném prostředí Villy Golfista seznámit s principy, na jejichž základě je lunární kalendář postaven. 

„Měsíc při tom, když obíhá naši zemi, prochází zvěrokruhem, a to během jednoho svého oběhu, to si většina lidí neuvědomuje, každé dva až tři dny stojí před jiným seskupením hvězd, kterému říkáme souhvězdí. Souhvězdí má určité jméno. A podle našich předků, podle astrologie, kterou používám jako pomůcku, přináší tomu dni určitou charakteristiku,“ vysvětlila Žofie Kanyzová. 

Již naši předkové si podle toho, v jaké fázi měsíc zrovna je, upravovali svůj režim. Podle luny by se tedy měla řídit nejen naše strava, ale dokonce i takové detaily jako, kdy je vhodné si stříhat vlasy či kdy vyprat prádlo. A tak na závěr přidejme jednu praktickou radu, kterou bychom se měli řídit v týdnu od 20. do 27. října.

„Právě toho 20. října bude v 10 hodin dopoledne stále ještě letního času měsíc v poslední čtvrti. Poslední se říká proto, že opravdu couvá až vycouvá a z našeho pohledu zmizí, a to je sedm dní. Přesně za týden bude toho 27. října novoluní – taková nejintenzivnější doba couvajícího měsíce. Takže, kdo chce držet nějakou dietu, očistnou kůru, teď na podzim je výborná kůra z hroznového vína, tak to je úplně nejvhodnější týden na očistu těla,“ uvedla dále Kanyzová. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!