2000 – Cheb: Součástí Chráněných dílen bude přeškolovací centrum (TV Západ)

2000 – Cheb: Součástí Chráněných dílen bude přeškolovací centrum (TV Západ)
Již přibližně rok v Chebu fungují tzv. Chráněné dílny, které poskytují pracovní příležitosti i možnost rehabilitace zdravotně postiženým spoluobčanům. V době vzniku byla součástí dílen pouze hospodářská část, ale v průběhu roku bylo zařízení rozšířeno také o část zdravotně-rehabilitační.

Ta je určena především pro zdravotně postižené, ale mohou ji využívat i ostatní občané. 

„Rehabilitace má zhruba šest částí - od mechanické gymnastiky přes vakové uhličité koupele, přes možnost koupele ve vodě, která obsahuje mořskou sůl z Mrtvého moře, dále klasické i speciální masáže, atd.,“ vyjmenoval senátor za chebský region Petr Morávek. 

Chráněným dílnám, které provozuje občanské sdružení Život mínus bariéry, se již také podařilo překonat počáteční potíže s obstaráváním zakázek. V současnosti tak dílny zaměstnávají 30 především tělesně postižených občanů. Po otevření dalšího právě rekonstruovaného pavilonu, pak bude možné počet pracovních míst rozšířit na 120 – 150. Součástí nového pavilonu bude rovněž přeškolovací centrum. 

„Bylo by to školení na tzv. evropský řidičák počítačový. Tzn., že tito lidé dostanou plnou kvalifikaci pro práci s počítači, kterou budou moci uplatnit v zemích Evropské unie,“ doplnil Morávek. 

Význam Chráněných dílen pro město chápe i vedení chebské radnice, které chce jejich činnost v rámci svých možností finančně podporovat. Proto již uvolnilo první příspěvek ve výši 150 tisíc korun na nákup speciálního výtahu pro vozíčkáře.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!