Zrádný melanom: Je vůbec bezpečné opalování možné?

Zrádný melanom: Je vůbec bezpečné opalování možné?
Dermatolog vám řekne, že žádné opalování není po kůži zdravé a bude mít pravdu. Existuje ale několik jednoduchých kroků, jak chránit svou pokožku před škodlivými slunečními paprsky, a přitom si užít oblíbené venkovní aktivity.

Ochrana kůže je dobrou prevencí, pravidelné kontroly pak mohou případný problém objevit včas a zajistit tak snazší léčbu.

Chraňte svou pokožku

Neměli byste vycházet na sluníčko v době, kdy je UV index nejvyšší a sluneční paprsky tak nejškodlivější. Obecně jde o čas mezi 10. a 16. hodinou, přičemž kolem poledne bývá UV nejsilnější. To samozřejmě neznamená, že byste měli sedět doma. Je však třeba se náležitě chránit.

První ochrana před paprsky je již naše oblečení. Klobouk se širokou krempou ochrání váš obličej a krk. Vhodná jsou také trička s dlouhými rukávy a dlouhé kalhoty, které zakrývají co největší část pokožky. To může být ve vysokých teplotách výzva. Proto lze doporučit pobyt ve stínu, pokud se přeci jen nevyhnete sluníčku, je nutné používat opalovací krém.

Volba opalovacího krému

Nejspolehlivější ochranu poskytuje opalovací krém s ochranným faktorem SPF 50. Používat byste měli minimálně SPF 30, nižší faktory nejsou tak účinné. Obecně však toto číslo spíše udává, jak dlouho vás před sluníčkem ochrání. Ať už zvolíte jakýkoli produkt, je důležité ho znovu aplikovat každé dvě hodiny, případně po plavání, cvičení či pokud se zpotíte.

Obecně je lepší volbou krém než sprej, jelikož ho lze lépe aplikovat. Vybírejte voděodolné přípravky. Při natírání nezapomeňte na rty, uši, hřbety rukou a krk. To vše doplňte ještě slunečními brýlemi, vybírejte kvalitní produkty, které blokují alespoň 99 % UVA a UVB záření.

Zásady včasného odhalení problému

Rakovinu kůže lze léčit, pokud je odhalena včas. V opačném případě se může dále šířit po těle a být až smrtelná. Nejčastěji se objevuje na trupu u mužů a na nohou u žen. Ovšem je vhodné se jednou za měsíc prohlédnout od hlavy až k patě a zkontrolovat případné nové skvrny a tečky.

Existuje několik příznaků, které vám mohou pomoci odhalit, zda jde o běžné znaménko, nebo se může jednat o melanom. Mezi možné symptomy patří:

  • Asymetrie: Jedna polovina znaménka je odlišná od té druhé.

  • Nepravidelné okraje: Okraje jsou roztřepené, vroubkované či neostré.

  • Barva: Pigmentace je nerovnoměrná. Objevují se odstíny hnědé až černé, ale i jiné barvy.

  • Průměr: Znaménko je větší než 6 milimetrů.

  • Vývoj: U znaménka dochází ke změně velikosti, tvaru, příznaků (například svědění nebo citlivost), povrchu nebo barvy.

Poznejte svou pleť

Je důležité se dobře seznámit se svými mateřskými znaménky a různými skvrnami na kůži. Nepodceňujte pravidelné kontroly. Ty mohou odhalit podezřelé výrůstky. Ať už jde o skvrny, které mohou být rakovinné, nebo různá znaménka, ze kterých se melanom může teprve stát. Kromě samovyšetření navštivte i specialistu, zejména pokud najdete něco podezřelého.

U některých skupin lidí je riziko rakoviny kůže vyšší, zejména pokud:

  • Máte více než 50 mateřských znamének,

  • jste již prodělali rakovinu kůže,

  • v rodině se již melanom objevil u některého z příbuzných,

  • máte světlou pleť a snadno se spálíte,

  • jste v minulosti navštěvovali solárium,

  • jste v dětství byli vystavováni slunečnímu záření,

  • máte oslabenou imunitu – vlivem léků či jiných typů rakoviny.

V takovém případě je vhodné pravidelně navštěvovat dermatologa, který znaménka zkontroluje.

Opalování je obecně pro pokožku škodlivé. Ačkoli mnoho lidí se svým tmavým opálením pyšní, ve skutečnosti tak pokožka dává najevo, že je poškozená. Proto byste se vždy měli důkladně chránit, pokud jste na sluníčku. Prevence je klíčová – kromě ochranných prvků, zejména opalovacích krémů, se však zaměřte také přímo na pokožku. Kontrolujte se alespoň jednou měsíčně a věnujte pozornost novým či podezřelým kožním skvrnám a výrůstkům.

Zdroj: externí dodavatel, komerční sdělení

Štítky: zdravé trendy

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!