Zlínský kraj podporuje primární péči: Přibylo 15 nových praktiků

Zlínský kraj podporuje primární péči: Přibylo 15 nových praktiků
Olga Sehnalová, zlínská náměstkyně pro zdravotnictví, iniciovala programy podpory primární péče, což vedlo k přírůstku patnácti nových praktických lékařů za poslední dva roky.

Ve Zlínském kraji za poslední dva roky přibylo patnáct nových praktických lékařů. Tento pozitivní trend je výsledkem úsilí Olgy Sehnalové, krajské náměstkyně pro zdravotnictví, která pro Magazín21 hovořila o závažném problému nedostatku a stárnutí lékařského personálu. Právě ona iniciovala vznik prvních několika programů na podporu primární péče ve Zlínském kraji.

Společně s hejtmanstvím představila řadu opatření, jako je podpora vzdělávání budoucích praktických lékařů, finanční příspěvky na vybavení ordinací a pomoc školitelům z řad zkušených praktiků, u kterých mladí lékaři získávají potřebnou praxi. Další dva podpůrné programy mají vzniknout již letos.

Obsahem rozhovoru byla také analýza rozložení nových ordinací v kraji, které zasáhly především Rožnovsko, Valašskomeziříčsko, Vsetínsko a Otrokovicko. Sehnalová zdůraznila nutnost systematické a dlouhodobé podpory vzdělávání nových lékařů, která zajistí nejen obměnu generací, ale také rozšíření zdravotní péče do periferních oblastí. V neposlední řadě chválila zapojení starostů obcí a měst, kteří se snaží najít vhodné prostory a vytvořit podmínky pro fungování nových ordinací.

Mezi novinkami letošního roku budou stáže mediků u praktických lékařů, které mají zvednout zájem studentů o tento obor, často opomíjený během studia. Další plánovaná aktivita je podpora vědecké činnosti v Krajské nemocnici T. Bati, která pomůže zvyšovat renomé nemocnice a rozšiřování kapacit vzdělávání zdravotnického personálu v kraji. Sehnalová zmínila také blížící se otevření nových oborů radiologický asistent a zdravotnický záchranář ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati.

Olga Sehnalová zdůrazňuje, že vzdělávání nových lékařů je dlouhodobá záležitost a náprava zanedbané generační obměny bude trvat ještě léta. I přes dobré výsledky dosahované v Zlínském kraji je třeba dále pokračovat v úsilí o rozvoj primární péče a zlepšení dostupnosti zdravotních služeb pro celou populaci.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!