Zlínský kraj láká mladé mediky

Zlínský kraj láká mladé mediky
Jeden týden jako praktický lékař: Zlínský kraj láká studenty medicíny na stáže v ordinacích. Cílem je řešit nedostatek praktiků, zejména na venkově, a zvýšit zájem o tuto profesi.

V Zlínském kraji se může během letních měsíců některé pacienty potkat s neobvyklou situací – jejich lékařem může být mladý medik, který je součástí unikátního programu zaměřeného na přilákání nové generace lékařů do praxe. S narůstajícím počtem praktických lékařů starších šedesáti let, který dosahuje až čtyřicet procent v regionu, je zřejmá naléhavá potřeba nového přístupu.

Zlínský kraj spouští kampaň Praktikem na zkoušku, která umožňuje studentům medicíny prožít týdenní stáž u deseti vybraných praktických lékařů. Tato iniciativa dává studentům možnost nahlédnout do běžného dne praktického lékaře, poznat dostupné přístroje a prožít realitu poskytování kvalitní medicíny i na venkově. Cílem je, aby studenti získali pozitivní vztah k oboru všeobecného praktického lékařství.

Zlínský kraj pro zapojené lékaře připravil motivaci ve formě odměny 250 tisíc korun, což ukazuje jejich závazek k přilákání nových talentů. Projekt nabízí příležitost pro zhruba dvacet studentů z různých lékařských fakult, aby získali bezprostřední zkušenosti s provozem ordinace.

Kromě nabídky praktické zkušenosti se Zlínský kraj potýká s problémem nedostatku lékařů, situace, která je v mnohých obcích zhoršena i přes nabídky zdarma bydlení, pronájmu ordinace, či financování nákupu přístrojů. Zavedení jednorázových finančních dotací pro nové lékaře a stipendií na lékařských fakultách se ukázalo jako nedostatečně účinné. Kampaň Praktikem na zkoušku představuje pokus o nový přístup k řešení tohoto problému, s cílem postupně vychovávat mladé lékaře pro venkov.

O úspěchu podobných stáží svědčí zkušenosti z Královéhradeckého kraje, kde projekt Staň se praktikem zaznamenal velký zájem. Důraz na osobnost a schopnosti školícího lékaře inspirovat studenty se ukázal být klíčový pro zvýšení zájmu o práci v primární péči. Zkušenosti naznačují, že studenti pocházející z daného regionu mají vyšší pravděpodobnost zůstat a pracovat v kraji, což dává projektu Praktikem na zkoušku další rozměr strategie pro zabezpečení budoucnosti všeobecného praktického lékařství v Zlínském kraji.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!