Významný faktor při prevenci civilizačních nemocí. Loono se během nového workshopu zaměřuje na zdravý životní styl

Významný faktor při prevenci civilizačních nemocí. Loono se během nového workshopu zaměřuje na zdravý životní styl
Rakovina, nemoci srdce, demence i cukrovka. Zdravý životní styl představuje významnou součást prevence všech nejčastějších civilizačních onemocnění. Proto se na něj rozhodla nezisková organizace Loono zaměřit v rámci svého zbrusu nového workshopu, který nabízí 15 klíčových bodů na cestě k dlouhému a spokojenému životu ve zdraví.

Cítili jsme potřebu více edukovat o zdravém životním stylu a primární prevenci, jelikož se jedná o významný preventabilní faktor nejčastějších civilizačních nemocí. Prevence začíná v rukou každého z nás a je jen na nás, jak se k ní postavíme,” vysvětluje MUDr. Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono.

V rámci našeho nového workshopu proto radíme, jak správně přistupovat ke stravě, pohybu a spánku. Na internetu je možné najít záplavu ‘zaručených' rad, mnoho z nich ale bohužel může našemu zdraví spíše škodit než pomáhat. My nabízíme odborně podložené informace, které vám pomohou na cestě ke zdravému a kvalitnímu životu,” dodává.

Image title

Zdravý životní styl pomáhá kromě zmíněných onemocnění také psychickému zdraví a je součástí prevence celé řady duševních onemocnění, jako jsou třeba deprese nebo syndrom vyhoření. Přispívá také k posílení našeho imunitního systému a snížení rizika infekcí.

Nedostatečný pohyb zvyšuje riziko předčasného úmrtí o 20 až 30 %. Přesto se více než 25 % dospělých a 80 % adolescentů nehýbe dostatečně. V Česku je přibližně 19 % obyvatel obézních, čímž se řadíme k nejhorším zemím v Evropské unii.


Vědci z Harvard T.H. Chan School of Public Health provedli rozsáhlou studii, v rámci níž sledovali dopady zdravého životního stylu na délku života. Studie zkoumala data od 120 000 dobrovolníků po dobu 34 let u žen a 28 let u mužů. Výsledky ukazují, že jedinci, kteří si osvojili zásady zdravého životního stylu, žijí déle, a to až o 14 let u žen a o 12 let u mužů.

Loono
je týmem mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kteří věří, že by se neměli pacienti pouze léčit, ale vést k prevenci nejrůznějších onemocnění. V minulosti odstartovalo kampaň za prevenci onkologických (#prsakoule) a kardiovaskulárních onemocnění (#zijessrdcem) i reprodukčního (#doledobry) a duševního zdraví (#dobrenitro) a spustilo mobilní aplikaci Preventivka. Během 9 let své existence Loono zrealizovalo více než 3 500 workshopů, na kterých vyškolilo přes 140 tisíc lidí. Veškeré další informace najdete na webových stránkách www.loono.cz a sociálních sítích @Loonocz.

Zdroj textu a fotografií: Loono

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!