Toulavé kočky ohrožují zdraví: Město bojuje s přemnožením a nemocemi

Toulavé kočky ohrožují zdraví: Město bojuje s přemnožením a nemocemi
Frýdlantsko se potýká s problémem toulavých koček a zavádí odchytové klece pro jejich zachycení. Největšími problémy a zdravotními riziky jsou především nekontrolované množení koček a nepravidelná lékařská péče. Město spolupracuje s útulkem Azyl Pes Krásný Les při řešení problému. Celá akce bude financována z městského rozpočtu.

Frýdlantsko se potýká s rostoucím problémem toulavých koček, které se v poslední době výrazně rozšířily. Město se snaží zamezit jejich dále šíření pomocí odchytových klecí, které jsou umístěny v různých částech města. Cílem je zachytit divoké kočky, ošetřit je, kastraci a následně je vrátit zpět do přírody.

Problém nekontrolovaného množení koček přináší místím řadu potíží a zdravotních rizik. 'Na místo se obracejí obyvatelé, kteří si uvědomují zdravotní riziko, jež kvůli jejich krmení a shlukování na jednom místě vzniká,' vysvětluje starosta města Dan Ramzer. Toulavé kočky bez pravidelného dohledu veterináře mohou přenášet své choroby na další zvířata i lidi. Mimo to, riskuje se přitahování myší nebo potkanů.

Aktuálně je situace nejhorší v okolí areálu nemocnice a ulice Sídlitní. Město ve spolupráci s útulkem Azyl Pes Krásný Les zavedlo iniciativu s odchytovými pastmi v postižených lokalitách. 'Veškerý postup konzultujeme s veterináři a zvířata z klece vyzvedávají pracovníci útulku. Zachycovací klec je monitorovaná, takže v ní kočky nepřijdou k žádné újmě,' popisuje Ramzer.

Pokud by se stalo, že klec zachytí domestikovanou kočku s majitelem, lidé mohou kontaktovat městskou policii nebo útulek a podle fotografií zjistit, zda je zvíře mezi odchycenými. Celá akce bude financována z městského rozpočtu. 'Náklady v tuto chvíli nedokážeme odhadnout, ale město se rozhodlo situaci řešit a nekontrolované množení toulavých koček tímto alespoň omezit,' dodává starosta Frýdlantu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!