Regionální jednání starostů: Vize budoucnosti cyklistiky a odpadového hospodářství

Regionální jednání starostů: Vize budoucnosti cyklistiky a odpadového hospodářství
2. 2. 2024 - Starostové regionu a vedení Královéhradeckého kraje diskutovali o budoucnosti cyklostezek, zajištění lékařské péče a odpadovém hospodářství. Setkání se zúčastnilo 160 starostů, kteří získali informace o prioritách kraje a řešili otázky společných investic.

Na současné jedné z nejdůležitějších akcí začátku roku, pracovním jednání, které proběhlo v hradeckém Aldise, se sešli starostové regionu s vedením Královéhradeckého kraje. Společně diskutovali o aktuálních otázkách, mezi něž patřily budoucnost sítě cyklostezek, zajištění lékařské péče nebo odpadové hospodářství. Hejtman Martin Červíček přivítal zástupce měst a obcí a zdůraznil nutnosti těchto jednání pro sdílení informací a vytváření kooperace mezi krajem a jednotlivými samosprávami.

Na pracovní setkání dorazilo přes 160 starostů, kteří měli možnost získat aktuální informace nejen o prioritách kraje, ale také řešit otázky společných investic. Diskuse byla zaměřena na otázky dopravy, zdravotnictví, sociální oblast, kulturu, finance i regionální dotace. Hejtman Martin Červíček ve svém úvodním slove uvedl: 'Vítám tuto příležitost k předání informací o důležitých otázkách a budu rád, pokud naše jednání přispěje k řešení konkrétních problémů, které nás všechny trápí.'

V průběhu jednání bylo představeno mnoho úspěšných investičních akcí kraje. Za posledních pět let se v Královéhradeckém kraji rozsah investic téměř zdvojnásobil, což vedlo k významným zlepšením dostupnosti veřejných služeb. Letos byl dokonce k rozpočtu na rekonstrukce silnic II. a III. třídy přidán zvýšený objem prostředků.

Starostové měli možnost v průběhu jednání vyjádřit názory na opatření, která by měla zajistit, aby se kraj nadále rozvíjel. Diskutovalo se například o zavádění systému zálohovaných PET lahví, který byl středem pozornosti. Starostové se se zástupci kraje debatovali o jeho případné implementaci a účincích na obce a místní ekonomiku.

Dalším předmětem debaty byly otázky zajištění lékařské péče a dostupnosti lékařské pohotovosti. Královéhradecký kraj vynakládá veškeré úsilí, aby udržel mladé lékaře ve svém regionu a nabízí jim i praktické lékařské stipendia pro zajištění dostatečného počtu lékařských míst.

Během jednání byly představeny také plány na rozšíření sítě cyklostezek v kraji. 'Naším cílem je motivovat obyvatele kraje k aktivnímu způsobu života, a proto budeme pokračovat ve výstavbě a modernizaci současné infrastruktury,' uvedl hejtman Červíček.

Na závěr pracovního jednání byl pro všechny přítomné připravený kulturní program a společenský večer, který poskytl příležitost k navazování a upevňování kontaktů mezi krajskými zástupci a členy samosprávy.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!