Obří drogová síť odhalena v Liberci: Tuny hašiše a kokainu, hlavní podezřelý uprchl

Obří drogová síť odhalena v Liberci: Tuny hašiše a kokainu, hlavní podezřelý uprchl
U libereckého soudu probíhá jedna z největších drogových kauz na severu Čech, kde deset z jedenácti podezřelých osob a jedna firma čelí obžalobě za pašování drog v hodnotě několika miliard korun. Obžalovaní čelí také obvinění z daňové trestné činnosti, legalizace výnosů z trestné činnosti a dalších přečinů. Hlavní obžalovaný, 49letý Vilém Kovář, je stále na útěku, přičemž Europol dále provádí pátrání.

V rámci rozsáhlého drogového líčení se u libereckého soudu střídají svědkové i obžalovaní, kteří čelí rozsudku v jedné z největších drogových kauz na severu Čech. Přísná bezpečnostní opatření provázejí celý soudní proces, neboť se jedná o obžalobu deseti z 11 podezřelých osob a jedné firmy za pašování drog v hodnotě několika miliard korun.

Hlavní obžalovaný liberecké větve, devětačtyřicetiletý Vilém Kovář, je stále na útěku a policie spolu s Europol, jehož pátrání neustále probíhá. Organizovaná skupina z Libereckého kraje byla zadržena kriminalisty před dvěma lety, když došlo k mezinárodnímu zásahu proti drogovému obchodu ve 9 evropských zemích a v USA. Kromě drogových deliktů skupina čelí obvinění z daňové trestné činnosti, legalizace výnosů z trestné činnosti a dalších přečinů.

Přes libereckou buňku údajně prošla více než tunu kokainu a 3,5 tuny hašiše. Zásilky se pašovaly z Jižní Ameriky a Středního východu do Evropy. Dle obžaloby měla skupina také pašovat cigarety s daňovým únikem přes 84 milionů korun.

Obžaloba zároveň tvrdí, že hlavní obžalovaný Kovář věděl o policejním vyšetřování a prostřednictvím dalšího obžalovaného Pavla Bouška za to zaplatil milion korun. Totožnost informátora se zatím nepodařilo odhalit, avšak státní zástupkyně Petra Pazderková upozorňuje na informátora s krycím jménem Aleš.

Ačkoliv spekulace o tom, zda tyto informace pomohly Kovářovi uniknout zadržení, zůstávají neověřené, je zřejmé, že celá kauza má dalekosáhlé důsledky. Soudní proces bude pokračovat a celá záležitost je předmětem vážného zájmu jak českých, tak mezinárodních médií.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!